Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Elever lär sig för lite i skolan

Publicerat torsdag 28 oktober 2004 kl 17.06

I många ämnen i grundskolan lär sig eleverna mindre nu än för tio år sedan. Det visar en utvärdering från Skolverket. Det gäller matematik, kemi och läsförstående i svenska.

Läraren Lotta Ahlstrand är lärare i bland annat svenska vid Junedalsskolan i Jönköping.

– Jag märker det bland annat i uthålligheten i att läsa texter att vara fokuserad och att tränga in i en text. Ungdomar serveras så många innehållsrika sammanhang på andra sätt med andra medier och det tilltalar dem mer.

Allt sämre kunskaper
Skolverkets undersökning omfattar 10 000 elever i femman och nian och närmare 2 000 lärare på 196 skolor. Den visar att det har blivit både bättre och sämre i grundskolan de senaste tio åren.

Elevernas kunskaper har blivit sämre i flera ämnen; läsförståelse i svenska, matematik och kemi. Dessutom kan eleverna för lite i samhällsorienterande ämnen; SO. Var tionde elev lär sig alldeles för lite.

Mobbning stävjas inte tillräckligt bra. En del lärare behandlar pojkar och flickor olika och eleverna har blivit lite mer egoistiska.

Till det positiva hör att eleverna har goda kunskaper i engelska och att de har blivit bättre på att samarbeta och att tänka kritiskt.

Skolverket oroat
Sammantaget är Skolverket oroat över utvecklingen. Det finns för få utbildade lärare, betygssättningen är orättvis och de statliga kursplanerna styr inte skolan som avsett. Staten kommunerna och alla skolor måste vidta åtgärder, enligt Skolverket.

I Junedalsskolan har några elever sin förklaring på varför svenska tar stryk av engelskan.

– Kanske att engelskan har tagit överhanden i teve och radio och så, säger en kille.

Är matte och kemi lika viktigt som engelskan?

– Ja, matte är viktigt men kemi tycker jag inte är lika viktigt, det är inte lika roligt heller, säger en tjej.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".