300 tjänster bort inom kriminalvården

Trots ökad beläggning och uppmärksammade rymningar ska det ske kraftiga besparingar inom kriminalvården. 300 tjänster kan försvinna när Sveriges häkten och anstalter ska spara.

Redan nu har planerad fortbildning och konferenser ställs in.

Antalet intagna på de svenska anstalterna och häktena fortsätter att öka. De närmaste åren ska över 1 000 nya platser tillkomma. Samtliga slutna anstalter och häkten är idag fullbelagda, ändå ska det sparas.

100 miljoner kronor mindre
Totalt sett handlar det om en minskad budget på 100 miljoner kronor för nästa år. Det framgår av den verksamhetsanalys som kriminalvårdsstyrelsen gjort och som häromveckan skickades ut till de svenska anstalterna.

Nu har cheferna en månad på sig för att ta reda på om de klarar av att sköta verksamheten med de nya anslagen.

På Hallanstalten ska man spara 15 miljoner kronor vilket motsvarar 40 anställda.

”Oerhört tufft”
– Det är oerhört svårt uppdrag att gå ner kanske 10 procent av verksamheten. Det är oerhört tufft, säger anstaltschefen Per Åke Palmquist på Hall.

Även på andra stora anstalter ska det sparas. Tidaholm drabbas av besparingar i samma storleksordning som Hall.

Även Kumla ska spara ett flertal miljoner. Även de stora häktena drabbas.

– Det är oacceptabelt att överhuvudtaget diskutera besparing i kriminalvården så som situationen ser ut, säger fackförbundet Seko:s ombudsman Roal Nilssen.

På många håll dras svångremmen åt redan nu. Anställningsstopp har införts och utbildning och konferenser ska minimeras.

Middagar ställs in
När de anställda på Hallanstalten fick veta att det innebar att avdelningarnas egna utbildningsdagar, då de också skulle få ha trevligt och äta middag tillsammans, ställdes in blev missnöjet mycket stort.

De flesta på C-avdelningen, en avdelning för långtidsdömda, sjukskrev sig och kom inte till sitt arbete på torsdagsmorgonen.

– Man har inte kommit till sina respektive arbetspass på morgonen. De startar klockan sju på morgonen när man ska finnas på plats för att avlösa nattpersonal, säger Erik Koskimies, ordförande på den lokala fackklubben.

Ska man se det som en vild strejk?

– Ja, det är din tolkning.

Daniel Öhman
daniel.ohman@.sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista