Problem med svenskt EMU-inträde

Regeringens EMU-utredning presenterades i dag och den föreslår hårdare finanspolitik med högre överskott i statens affärer om Sverige går med i valutaunionen. Det finns klara problem med ett svenskt EMU-medlemskap, anser utredarna.
Utredningens ordförande Bengt KÅ Johansson säger till Ekot att utredarna befarar störningar i den svenska ekonomin på grund av det stora beroendet av skog- bil och IT-industrin. Kriser där drabbar Sverige hårdare än andra EMU, enligt utredarna Utredningens förslag är att överskottet i statens budget ska vara två och en halv eller tre procent i stället för som i dag två procent. Dagens två procent är beräknad efter att staten ska ha råd att betala pension till det ständigt växande antalet svenska pensionärer. Utredningens högre siffror för budgetunderskott bygger på att staten också ska ha råd att fortsätta betala av på sin utlandsskuld. När det gäller framtida löneavtal så påpekar utredningen att dom inte får vara för höga. Det krävs mer av samordnade förhandlingar. Osäkerhet om framtiden kan också innebära att det blir fler löneavtal med korta avtalsperioder än i dag. Viktigt är att utredningen påpekar att trots alla hängslen och livremmar i budgetpolitiken så bör Sverige även som EMU-medlem ha möjlighet att själv bestämma sin ekonomiska politik. Den enda förklaringen som egentligen gavs till det på presskonferensen verkade vara att utredarna inte har något särskilt stort förtroende för hur nuvarande EMU-länder skött sin finanspolitik.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista