Nokia drar ner börsen

Det finländska telekombolaget Nokia rapporterar i dag att bolagets försäljning under första kvartalet i år blir mindre än vad man hade räknat. Beskedet från Nokia har utlöst kursfall på börsen.
Redan när Nokia kom med sin bokslutsrapport i slutet av januari sa företagsledningen att första kvartalet i år kommer att bli kärvt. Företget räknade med att försäljningen skulle minska med mellan sex och tio procent jämfört med fjolårets första kvartal. Nu säjer Nokia att man kommer att tappa ännu mer, men anger inte hur mycket lägre den totala försäljningen väntas bli. Men det är främst på telesystemsidan som försäljningen minskar, där väntar Nokia en tjugofemprocentig nedgång. Däremot tror Nokia att försäljningen av mobiltelefoner kommer att bli den förväntade, det betyder ändå en Nokia liten minskning jämfört med läget för ett år sedan. Men trots dom här prognoserna om lägre försäljning tror Nokia ändå att företagets lönsamhet kommer att bli bättre än vad man räknade med tidigare i år. Som orsak till det pekar Nokia bland annat på sitt starka varumärke. Så det man säljer det säljer man med bra vinst. Tisdagens besked från den finländska telekomjätten om lägre försäljning än väntat utlöste kursfall på börserna i bland annat Stockholm och Helsingfors. Och eftersom det är just systemsidan som har fått större problem så påverkades också störste konkurrenten på det området Ericsson negativt, så också Ericssonaktierna faller. Men senare under tisdagen skall Nokia presentera nya mobiltelefoner som möjligen kant påverka aktiekursen uppåt igen - åtminstone för Nokia
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista