Från underjorden till joystick på sjuan

De har flyttat från mörkret i gruvan till dagsljuset. Gruvarbetet i LKAB:s gruvor är inte vad det varit. Allt mer av jobbet automatiseras och sker genom fjärrstyrning. I Kiruna har nu produktionscentralen flyttat från 775 meter under jord till sjunde våningen i LKAB-skrapan.

På sjunde våningen i LKAB-huset sitter Lars Gunnestam, han övervakar genom bildskärmar att skipparna, alltså gruvhissarna går som de ska nere i gruvan.

– Först när vi flyttade upp hit trivdes jag inte. Jag saknar personlig kontakt med mätare, elare, när vi var nere på 775:e kunde de komma instövlande med sina skitiga överdragskläder och det förstår man ju hit upp vill man inte komma, säger han.

Vacker utsikt
Genom fönstret syns fjället pudrat i vitt och kyrkan röd som ett hallon.

Lars Gunnestam håller blicken fäst vid någon av tiotalet dataskärmar. Det är nu ett år sedan som tappare, styrare och fjärrlastare flyttade upp ur gruvan.

Bättre för kroppen
Orsakerna var flera, dels för att komma närmare fackkunskapen som geologerna men ett tungt vägande själ var hälsan.

På sjunde våningen är det varmt och ljust. Men också ett ekonomiskt avbräck för var och en. Här blir det varken underjordsersättning eller pension vid 60.

– Det här kan ju vilken unge som helst sköta. Det är high tech det här, säger han.

Datorer sköter jobbet
Det är high tech. Rune Forström har jobbat i gruvan i 34 år, det här är det bästa som hänt säger han, att få komma upp.

Det som förvånar den oinsatte är hur stor del av gamla tiders gruvarbete som är helt datoriserat. Malmvagnar fylls, sten krossas och tåg körs in och ut, allt med joysticks som vid ett gigatiskt dataspel.

Nils Edeblom är chef för Produktionscentralen och han säger att det blir annorlunda den dag de med 30 års erfarenhet tar slut. Då det inte är självklart att man började med att knacka sten någonstans. Då blir det till att lägga in gruvpraktik i utbildningen, säger han.

– Jag knackar skut, säger han.

Krossar malm med joystick
Sixten Lindmark lyfter inte blicken från dataskärmen. Med en fjärrstyrd hammare och två joysticks krossar han den malm som är för stor. I 31 år har han jobbat under jord.

– Det är jättebra för mig som har problem med ryggen. Det är roligt att krossa sten och jag vill jobba hårt, det trivs jag med, säger han.

Agneta Kellgren, Umeå
agneta.kellgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".