Öresundsbron har satt fart på ekonomin i hela regionen.

Ekonomisk boom i Öresundsregionen

Det går bättre för Öresundsregionen än för övriga Sverige. Det visar en ny undersökning gjord av Statistiska centralbyrån. Både företagskontakterna och bropendlingen över sundet ökar.

– Jag tycker man ser en snabb och bred konjunkturuppgång i hela Öresundsregionen, säger Bo Sandén analytiker på SCB.

1 000 företag på båda sidor om Sundet har deltagit i undersökningen som visar att konjunkturuppgången är starkare i Köpenhamnsområdet jämfört med övriga Danmark och att uppgången är starkare i Skåne jämfört med övriga Sverige.

Handeln blomstrar
Det är framför allt detaljhandeln och konsultverksamheter som blomstrar. Enligt SCB:s analytiker är det ett tydligt resultat av Öresundsbron.

– På handelssidan, inom tjänstenäringarna ser man en starkare bild av Skåne i förhållande till Sverige än för fyra, fem, sex år sedan.

En stor andel av företagen talar om nyanställningar, men det är inget som ännu kan utläsas i arbetslöshetsstatistiken.

Bropendlingen ökar
Antalet personer som varje dag pendlar med bil eller tåg till jobb i Danmark är idag uppe i över 6 000 och flyttlassen från Danmark fortsätter att rulla över bron.

– För fyra – fem år sedan var det bara 500 danskar som flyttade över varje år. Nu är det i stället 2 500–3 000 så det är en tydlig effekt.

Dynamisk region
Klas Eklund, chefsekonom på SEB talar om en stark konjunktur för både Sverige och Danmark, men framför allt för Östersjöregionen med de baltiska staterna, Polen och gamla Östtyskland. Det är en region som SEB satsar på.

– Den här regionen är dynamisk och handeln ökar i hela Östersjöregionen. Vi har de baltiska tigrarna, vi har Polen, vi har östra Tyskland som är svagt nu men som har potential att resa sig. Så hela regionen är intressant inte bara för Sverige utan även för banken. Vi investerar och har köpt baltiska banker, vi är på väg in i Danmark i större skala, så det är en spännande region det här.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".