Sameparlamentet i Karasjok är en förebild.

Sameparlament i Kiruna stärker samerna

Att regeringen sagt ja till en förstudie för att bygga ett Sameparlament i Kiruna är inte bara en viktig symbolfråga för samerna. Den kommer också att öka självbestämmanderätten över samernas egna frågor, säger Bengt Sevä som sitter i sametingets styrelse.

– Jag tror att det kommer att fylla en stor funktion i tanken att börja bestämma själv över sina egna angelägenheter, det gäller framför allt näringsfrågor och kulturella frågor, säger Bengt Sevä.

Sameparlamentet bör synas
Det är bland annat sametingets tre årliga träffar som i framtiden ska äga rum under parlamentets tak, men där ska också finnas plats för fler myndighetsuppgifter. Förslag finns från rennäringspolitiska kommittén om större självbestämmande i frågor som idag sköts av länsstyrelse och jordbruksverk.

Bengt Sevä anser att byggnaden inte får ligga undanskymd. Helst ska den byggas på ett berg.

– Man bör ha ett högt läge och det bör ju synas och märkas att det här är frågan om en parlamentsbyggnad, det tror jag är väldigt viktigt symboliskt också.

Karasjok en förebild
Parlamentet ska också bli en mötesplats för samisk kultur. Förebilden är förstås det norska sameparlamentet, i Karasjok i Nordnorge. Det är en byggnad i samisk tradition, med plenumsal, samiskt specialbibliotek och digital tolkningsanläggning.

Den norska staten har här investerat runt 160 miljoner kronor. Även i Finland är Sameparlament aktuellt. Där prospekteras för fullt på ett parlament i Enare kommun.

Men än vet ingen prislappen på Sameparlamentet i Kiruna. Förstudien blir klar före jul. Då bestäms var i Kiruna och till vilken kostnad Sameparlamentet ska byggas, sedan är det upp till regeringen att besluta. Idag finns inga pengar undanlagda.

Agneta Kellgren, Umeå
agneta.kellgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".