Vattenfall vill växa genom uppköp

Tidigare i veckan kom statliga Vattenfall med en mycket stark kvartalsrapport som visade nya miljardvinster. För att öka vinsterna ytterligare vill Vattenfall fortsätter att växa genom uppköp i utlandet. VD:n Lars G Josefsson vill göra bolaget till en av dom största aktörerna på den europeiska marknaden, säger han. Och efter tyska företagsköp för tiotals miljarder kronor, väntar nu nya förvärv i Danmark och Polen.

Vi vill bli ett ledande företag på den här europeiska marknaden, och då måste vi tillhöra en handfull av dom största bolagen för att kunna konkurrera på den här marknaden. Vår ambition är att vara ett svenskt bolag som har en storlek och en kunskap så att vi klarar den framtida konkurrensen, säger Lars G Josefsson.

Vattenfall har vuxit kraftigt dom senaste åren genom företagsköp. Och omsätter nu drygt hundra miljarder kronor per år. I Tyskland är företaget den tredje största energiproducenten efter förvärv för tiotals miljarder kronor. Men Lars G Josefsson tänker fortsätta växa.

Vi är för närvarande djupt engagerade i vad som händer i Danmark och där har vi lämnat ett anbud att förvärva 15 procent av aktierna i företaget Elsam, säger Lars G Josefsson.

Och han tror att affären i bästa fall kan vara i hamn om ett par veckor. Då blir Vattenfall delägare i Danmarks största elproducent och Skandinaviens största vindkraftsproducent. Dessutom pågår förhandlingar om att köpa det nästa största fjärrvärme företaget Lodz i Polen, som försörjer runt 800 000 människor med värme och el.

Robert Andersson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".