Så får du automatiskt tillbaka skatteåterbäringen

Anmäl ditt konto till Skatteverket så får du skatteåterbäring automatiskt, även om det gäller belopp under 2 000 kronor.

Det börjar närma sig deklarationsdags och nytt för i år är att man måste anmäla sitt konto till Skatteverket för att automatiskt få tillbaka på skatten om beloppet understiger 2 000 kronor. Om man inte har anmält ett konto hamnar pengarna på skattekontot.

Om du får tillbaka mer än 2 000 kronor betalas det alltid ut automatiskt.

Vill man ha pengarna snabbt ska man deklarera elektroniskt, till exempel via internet och samtidigt då passa på att anmäla sitt konto.

– Både snabbare och enklare för den som deklarerar och det bli färre fel, enligt Kay Kojer, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Men räknar du i stället med en rejäl kvarskatt bör du göra en fyllnadsinbetalning. Det gäller till exempel de omkring 130 000 som sålde sin bostad i fjol. För många innebär en bostadsförsäljningen en kapitalvinst som man ska skatta för.

Om man inte har begärt och fått uppskov med skatten på vinsten löper en ränta på pengarna.

– Vi har märkt att många inte känner till det och en del har till och med hamnat hos Kronofogden på grund av det, säger Kojer.

För att slippa räntan måste man göra en fyllnadsinbetalning som ska finnas bokförd hos Skatteverket senast 13 februari.

TT

FAKTA: Vårens viktigaste skattedatum

13 februari: Senaste dag för fyllnadsinbetalning för att undvika ränta

19 mars-15 april: Deklarationer skickas ut

16 april: Alla förtryckta deklarationer ska vara utskickade

2 maj: Senaste dag för att lämna deklarationen för 2011

7 juni: Skatteåterbäring betalas ut från och med det datumet om du deklarerat elektroniskt, har anmält konto och du ska få pengar tillbaka

Källa: Skatteverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.