Vänsterpartiet tappar väljare

Väljarstödet för vänsterpartiet fortsätter att falla. I Temos senaste mätning som publiceras i Dagens Nyheter och hamnar partiet på 6,6 procent, den lägsta siffran på tio år.

Pernilla Zethraeus vänsterpartiets partisekreterare:

– Jag är tyvärr inte särskilt förvånad, även om det är tråkigt. Med den negativa debatt som har varit kring vänsterpartiet efter Uppdrag granskning-programmen, så är jag inte särskilt överraskad över att det spiller över också på våra opinionssiffror.

Är det en kris för partiet just nu?

– Nej, det vill jag inte säga, det är för starkt, men det är en omfattande diskussion och fläckvis finns det en stor oro, säger Pernilla Zethraeus.

Teveprogram har skadat 
I Temos förra mätning i början av oktober i år stöddes vänsterpartiet av 8,2 procent av de tillfrågade. Sedan dess har alltså stödet fallit med 1,6 procentenheter. Förändringen är statistiskt säkerställd.

Mycket tyder alltså på att den debatt som uppstått på grund av SVT:s program Uppdrag gransknings två reportage om vänsterpartiets demokratisyn har skadat partiet. Fallet kan fortsätta om inte partiet lyckas ta sig samman, tror vänsterpartiets partisekreterare Pernilla Zethraeus.

– Det beror helt på oss själva om det blir en fortsatt negativ debatt så kan det påverka siffrorna negativt. Men om vi nu samlar oss kring den politik som vi är eniga om ska drivas, så kommer vi att kunna bryta den här trenden, säger hon.

Förlorar till socialdemokraterna
Vänsterpartiet har förlorat väljare till framförallt socialdemokraterna. Nästan var femte väljare som röstade på vänsterpartiet i valet för två år sedan stöder i dag socialdemokraterna. Det är framförallt kvinnorna som har lämnat partiet.

Socialdemokraterna ökar sitt stöd med 2,6 procentenheter från förra mätningen. Det är en ökning med hela 4,5 procentenheter från mätningen i september.

Moderaterna och centern går framåt, medan folkpartiet och kristdemokraterna backar.

Endast vänsterpartiets förändring är statistiskt säkerställd.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Temos mätning i procent

Siffrorna för första delen av oktober inom parentes.
moderaterna
29,4 (28,8)
folkpartiet
9,9 (10,9)
centern
5,7 (5,4)
kristdemokraterna
4,0 (4,1)
socialdemokraterna
37,6 (35,0)
vänsterpartiet
6,6 (8,2)
miljöpartiet
5,1 (5,3)
övriga partier
1,7 (2,3)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista