Rysslands utrikesminister i möte med al-Assad

1:42 min

På uppdrag av president Dmitrij Medvedev anlände Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i dag till Syrien för ett möte med president Bashar al-Assad. Målet är att försöka få ett slut på den våldsamma utvecklingen i landet.

Ryssland har omvärldens press på sig efter att man tillsammans med Kina i helgen stoppade en Syrienkritisk resolution i FN:s säkerhetsråd.

– Opassande, på gränsen till hysteriska - det var i går utrikesminister Sergej Lavrovs betyg på omvärldens kritiska reaktioner efter att Ryssland och Kina i lördags lade sina veton mot en Syrienkritisk FN-resolution. 

Det Ryssland vänder sig mot är att resolutionstexten allt för ensidigt lägger skulden för våldet på Syriens regim under ledning av president Bashar al-Assad.

Under tiden fortsätter dödande. I går uppges minst 95 människor ha mist livet i attacker mot staden Homs. 

Pressen är därför stor på Sergej Lavrov när han i dag tillsammans med chefen för ryska utrikesunderrättelsetjänsten Michail Fradkov träffar president Bashar al-Assad i Damaskus. 

Samtalet kommer i första hand handla om att kräva politiska reformer i landet, men från amerikansk sida hoppas man att Lavrov ska uppmana Bashar al-Assad att avgå. 

Syrien har varit Rysslands främsta bundsförvant i Mellanöstern sedan Sovjettiden och banden, inte minst militärt är fortfarande starka. 

Ryssland har från kalla krigets dagar kvar en flottbas i Medelhavsstaden Tartus och i januari blev det känt att Syrien beställt 36 militära övningsplan från Ryssland till ett värde av 3,7 miljarder svenska kronor. 

Faller den syriska regimen skulle det innebära att Ryssland förlorar sitt inflytande i den delen av världen. 

En annan aspekt till den ryska hållningen är presidentvalet i mars då premiärminister Vladimir Putin räknar med att återkomma för en tredje presidentperiod. 

Inför valet ligger det inte i hans intresse att visa sig svag inför omvärlden eller att hamna på kant med de som arbetar inom landets försvarsindustri.