Problem när kroatiska serber återvänder

Över en halv miljon serber från Kroatien och Bosnien flydde undan krigen där, in till Serbien, under första halvan av 90-talet. Men först nu, nio år efter fredsavtalet, har de börjat  återvända till sina hem.

Under första halvan av 90-talet flydde över en halv miljon serber från Kroatien och Bosnien undan krigen där till Serbien. Först nu, nio år efter fredsavtalet i Dayton har serberna börjat återvända till sina hem. I Kroatien ställer fortfarande polis och andra till stora problem för de hemvändande serberna.

– Det är många som vill återvända till Kroatien men där stöter de på stora problem. Det största är säkerheten säger Sascha Damnjanovic på flyktingkommissariatet i Belgrad.

Hot och trakasserier
– De grips av den kroatiska polisen och anklagas för att vara krigsförbrytare. Kroatiska grannar hotar och trakasserar dem och kräver att de ska ge sig av igen. Andra upptäcker att deras hus redan är bebodda av kroatiska familjer, som påstår att de har lagt ner stora summor på reparationer. Domstolarna kräver då av de serbiska familjerna att de ska betala utläggen om de vill ha sitt hus tillbaka. Efter att ha tillbringat tio år i flyktingläger i Serbien finns förstås inga sådana besparingar.

Jag flyttar aldrig tillbaka
Trots problemen är det nu 50 000 som har återvänt till Kroatien, medan ytterligare ett par hundratusen sitter kvar i Serbien och väntar eller har gett upp. En av dem som har bestämt sig för att aldrig flytta tillbaka är Vajse Ranka från Pakrac i Kroatien.

– Här är det förskräckligt. Jag mår så dåligt berättar Vajse som har bott tio år i flyktingläger tillsammans med sin man.

I deras rum råder en minutiös ordning. Det är rent och fint till skillnad från den ingrodda smutsen och stanken runt omkring. Vajse är bestämd. Hon flyttar aldrig tillbaka.

Grannarna sprängde vårt hus
– Jag höll alltid mina kroatiska grannar för vänner, berättar hon med gråten i halsen. Men de sprängde vårt hus i luften. Bland dem kan jag inte bo mer. De var omänskliga.

Enligt flyktingkommissariatet är det många som har försökt flytta hem till Kroatien, men som har kommt tillbaka igen till flyktinglägren i Serbien.

Små problem i Bosnien
Att återvända till Bosnien är däremot inget problem. 70 000 har redan gett sig av och de flyttar till alla delar av landet, även där de hårdaste striderna utkämpades för tio år sedan mellan kroater, serber och muslimer som exempelvis Mostar berättar Sascha Damnjanovic.

– Nej, det är inga problem att återvända till Mostar. Det finns några små byar där det inte har gått, men de är undantag och myndigheterna gör vad de kan för att hjälpa folk. Det är stor skillnad där mellan Kroatien och Bosnien.

Christina Gustafsson, Belgrad
christina.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".