Hemlighetsfullt möte hos GM

Statsminister Göran Persson träffar på fredagen General Motors Europaledning på hemlig plats i Schweiz. Det handlar om jobben vid Saab i Trollhättan, när GM ska spara pengar. Med sig har statsministern ett stödpaket som ska förbättra chanserna för SAAB:s fabrik i Trollhättan att överleva.

Inför mötet på fredagseftermiddagen har regeringen lagt locket på och GM-ledningen vill inte ens bekräfta att man ska träffa Göran Persson.

– Har den svenska regeringen sagt något om ett möte, säger en informatör på GM:s huvudkontor i Zürich förvånat.

Tystnad om tid och plats
Från GM:s sida vill man varken bekräfta eller dementera. Inte heller statsminister Göran Perssons pressekreterare vill avslöja tid och plats, bara att det ska ske i Schweiz.

Vad Göran Persson har med sig för erbjudande som ska få GM-cheferna att förlägga produktionen av nästa mellanklassbil till Trollhättan istället för tyska Rüsselsheim, är än så länge hemligt.

Det är dock känt sedan tidigare att regeringen vill förbättra kommunikationerna till Trollhättan och satsa ytterligare pengar på forskning inom svensk bilindustri.

Tas med ro i Tyskland
I Tyskland har dagens möte med GM-ledningen uppmärksammats i några tidningar. Anledningen till att åtgärdspaketet är hemligt, enligt Frankfurter Allgemein, är att den svenska regeringen vill undvika att politikerna i delstaten Hessen, där Rüsselsheim ligger, ska hinna reagera.

På IG Metalls kontor i Frankfurt tar man besöket med ro.

– Persson försöker spela ut sina kort. Men vadå? Politikerna här har också träffat GM-ledningen, men utan att ringa i klockan och kalla på pressen, säger Bert Djiro på IG Metall.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".