Bostadsbyggandet sjunker kraftigt

1:56 min

Bostadsbyggandet sjunker kraftigt i år, enligt en prognos från Sveriges Byggindustrier. Totalt sjunker bostadsbyggandet med sju procent, och det är framför allt nybyggnationen som minskar.

Översta våningen i ett gammalt hus på Östermalm i Stockholm omvandlas till exklusivt konferensrum med övernattningslägenhet, och kök och badkar i mässing för investmentbolaget Industrivärdens räkning.

Snickaren Magnus Jonsson är inte orolig för dåliga tider.

– Vi följer ju bara finansmarknaden hela tiden, säger han. Och är de oroliga för att det ska gå neråt så blir det stillestånd. De stora bolagen som Skanska och Peab satsar ju mindre om det är oroligheter. Små firmor som håller på med renoveringar tror jag inte drabbas alls lika mycket, säger han.

Men faktum är att bostadsbyggandet minskar kraftigt enligt prognosen; med sju procent totalt och nybyggnation med hela elva procent.

Enligt Johan Deremar på Sveriges byggindustrier beror det på den ekonomiska krisen i Europa.

– Det är framför allt hushållen som tagit fasta på den här osäkerheten och håller hårt i sina plånböcker. De vågar inte investera och då går det väldigt fort. Byggföretagen börjar inte sätta igång och bygga förrän man har ett visst antal bokningar, säger han.

Byggandet i den offentliga sektorn väntas däremot öka med 10 procent, vilket gör att den totala nedgången blir relativt liten.

Enligt Sveriges byggindustrier kommer vissa regioner att förlora jobb, medan andra ökar, framför allt storstadsregionerna och i norr på grund av gruvexpansionen.

Det bekräftas av snickaren Magnus Jonsson, själv från Söderhamn.

– Här i Stockholm tar det ju aldrig slut på jobb, här finns det ju pengar. Men där jag kommer ifrån, glesbygd, där blir det ju nedgång. Många från glesbygden söker sig till Stockholm för att jobba och veckopendlar.