Toppledare diskuterar Grekland i korridoren

I dag börjar toppmötet Northern Future Forum där statschefer från nio länder ska diskutera kvinnors företagande och äldre på arbetsmarknaden. Men i korridorerna kommer politikerna att prata om annat: krisen i Grekland.

Evenemanget är det största toppmöte som hållits i Sverige sedan EU-toppmötena 2001. Som värd står statsminister Fredrik Reinfeldts och på gästlistan finns stats- och premiärministrar från de nordiska och de baltiska länderna, samt David Cameron från Storbritannien.

I Sverige började diskussionen redan i går med Fredrik Reinfeldts utspel om att förlänga pensionsåldern till 75 års ålder.

– Reinfeldt har med sitt utspel gjort frågan mer brännande och det ska bli intressant att se vilket avtryck det ger i diskussionen, säger Ekots EU-reporter Herman Melzer.

Och det är inte bara i Sverige som pensionsfrågan och det ökande antalet äldre är en aktuell diskussion. I till exempel Storbritannien var 16 procent av befolkningen över 65 år gammal 2008. 2033 beräknas 23 procent av befolkningen vara över 65.

– Det ökande antalet äldre är ett problem i hela EU. Därför vill man utbyta erfarenheter och se om man kan lära av varandra, säger Herman Melzer.

Men några konkreta beslut kommer statsledarna inte att presentera när mötet är över.

– Diskussionen är förutsättningslös och kommer inte att resultera i något bindande beslut eller någon slutsats. På sin höjd skickar de ut ett pressmeddelande, säger Herman Melzer.

Mellan seminarierna kommer det att bli en hel del informellt prat, som är minst lika viktigt, enligt Herman Melzer. Och det givna samtalsämnet är Grekland och Eurozonens räddningspaket.

– Den diskussionen kommer inte att ske offentligt. Men i korridorerna kommer det att diskuteras otroligt mycket om krisen i Grekland, som är den mest brännande frågan just nu, säger Herman Melzer.

Northern Future Forum

Var: Rosenbad, Sagerska samt Fotografiska, Stockholm.

När: Onsdag kväll och torsdag.

Kostnad: Omkring tre miljoner kronor

Deltagare: Stats- och premiärministrarna från Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island, Estland, Lettland, Litauen och Storbritannien.

Bevakas av: Omkring 200 journalister har anmält sig, varav en tredjedel kommer från utlandet.

Källa: Statsrådsberedningen

John Granlund

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.