Massiva attacker pressar invånarna i Homs

2:09 min

Syriska styrkor lägger allt hårdare press på det oppositionella fästet Homs med granatattacker och raketbeskjutning, uppger flera internationella nyhetsbyråer. Kring 50 människor ska ha dödats sedan morgonen. Enligt uppgifter till BBC, som är på plats i Syrien, är granatattackerna mot staden de mest omfattande hittills.

Upptrappningen mot staden Homs kommer en dag efter att president Bashar al-Assad lovat den ryske utrikesministern Sergej Lavrov att våldet ska stoppas.

Enligt uppgifter till BBC-korrespondenten Paul Wood som befinner sig utanför Homs har beskjutningen under dagen varit konstant och för allvarlig för att någon ska kunna kontrollera hur många som dött i staden.

En person från Homs-stadsdelen Baba Amr säger till BBC att attacken är helt urskillningslös.

– Varje hus här i Baba Amr är ett potentiellt mål, säger han.

Enligt den Londonbaserade organisationen Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter har totalt 50 personer dödats sedan i natt, bland dem tre småbarnsfamiljer i en stadsdel där oppositionen mot president Bashar al-Assad har ett starkt fäste.

– Milisen Shabbiha tog sig in i tre hus under natten och dödade fem personer i ett hus, ytterligare sju i ett annat hem och åtta i en tredje fastighet, säger Rami Abdelrahman som leder människorättsorganisationen.

Den syriska statstelevisionen förnekar granatattackerna och kallar beskjutningen för maskingevärseld från beväpnade terroristgäng, uppger AFP.

FN:s högst ansvariga för mänskliga rättigheter, Navi Pillay, har i dag uppmanat det internationella samfundet att snabbt agera för att skydda civilbefolkningen i Syrien.

Navi Pillay riktade också kritik mot Ryssland och Kina som genom sitt veto i helgen satte stopp för en resolution mot regimen i Syrien. Hon sade att deras beslut går emot en överenskommelse från 2005 om att gemensamt agera för att skydda civila när ett lands regering inte skyddar dem.

Rysslands premiärminister Vladimir Putin fördömde på onsdagen all internationell inbladning i konflikten i Syrien. Putin varnar enligt ryska nyhetsbyrån Interfax västvärlden för att uppföra sig som en elefant i en porslinsbutik, istället ger han rådet att låta det syriska folket själva avgöra sitt eget öde.

John Granlund

Ekot

"Oppositionen är väldigt splittrad"

Peter Löfgren

#text=4953988#Dokumentärfilmaren Peter Löfgren har besök Syrien regelbundet sedan 1987. Han chattade om situationen i Syrien med våra läsare och lyssnare.

#text=4955217#Alf Svensson, EU-parlamentariker för KD, kräver att Sverige markerar mot regimen. Anders Jörle, presschef på UD, förklarar hållningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.