Smuggling av hundar allt vanligare

Jordbruksverket varnar för en ökande illegal handel med hundvalpar. Risken är stor för att hundarna, som ofta är i dåligt skick, bär på rabies och annan smitta.

– Vi vet att smugglingen har ökat. Det finns en stor marknad för illegala hundar, säger My Sahlman, som är chef för art- och smittskyddsenheten på jordbruksverket.

Tullverket gör också bedömningen att den illegala handeln med hundar ökar och i onsdags greps fem personer vid Öresundsbron då de försökte smuggla in 14 hundar.

Smuggling av småhundar vanligast
Det är framför allt små hundraser som chihuahua, spets, pekines och mops som smugglas in i landet. Priset för en valp ligger runt 10 000 kronor.

– Man vet ingenting om den hund man köper, men vi vet att de oftast kommer från länder där det förekommer rabies, säger My Sahlman.

Hundvalparna är ofta i dåligt skick och den olagliga införseln upptäcks många gånger då de nya ägarna måste uppsöka veterinär. Ett annat problem för de som köper insmugglade hundar är att hundvalpar bits.

– Blir man biten måste man vaccinera sig omgående. Och det förekommer att folk måste rabiesvaccinera sig efter det att de har köpt en valp.

Dvärgbandmask farlig
Förutom rabies kan hundarna bära på hundpest, valpsjuka och dvärgbandmask. Just dvärgbandmasken är speciellt farlig då det är en parasit som kan överföras från hund till människa och orsaka leverskador.

Illegal handel med hundvalpar är en lönsam bransch, men den går att stoppa.

– Om folk slutar att köpa okända valpar är mycket vunnet, både ur smittskyddssynpunkt och ur djurskyddssynpunkt. Detta är ingen djurskyddsmässig hantering av de här valparna. Det finns mycket att vinna om folk slutar att köpa dem, säger My Sahlman.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista