MALDIVERNA

Våldet sprider sig på Maldiverna

Hundratals arga demonstranter drabbade på onsdagen samman med säkerhetsstyrkor på flera ställen i Maldiverna, dagen efter att landets president tvingats avgå under vapenhot.

Efter ett omtumlande politisk maktskifte som vissa beskrivit som en "kupp" utbröt på onsdagen våldsamheter på minst fyra av Maldivernas 26 atoller.

Arga folkmassor stormade flera polisstationer, enligt lokala myndigheter. På flera av öarna, i utlandet oftast uppmärksammade som paradisiska semestermål, stack upprörda invånare myndighetsbyggnader i brand sedan oroligheterna spritt sig från huvudstaden Male.

Där hade demonstranter drabbat samman med militärer och kravallpolis som använde tårgas och batonger för att skingra folkmassan.

Maldivernas förste demokratiskt valde president Mohamed Nasheed, som i tisdags tvingats avgå under vapenhot, anklagade nye presidenten Mohamed Wahid för att ha känt till planerna att avsätta honom.

– Jag är rädd att han alltid har haft tanken på att bli president. . . När tillfället kom tog han det, sade Nashid.

Men vid en första presskonferens i sitt nya ämbete avfärdade Wahid påståenden om att Nashid avsatts genom en kupp.

– Det är fel att beskriva det som en kupp, sade han.

– Vi visste inte att de här skulle hända. Jag var oförberedd.

EU:s utrikespolitiska chef Catherine Ashton uttryckte "djup oro" över händelseutvecklingen på Maldiverna och underströk "vikten av respekt för konstitutionen, rättssäkerheten och mänskliga rättigheter".

Maldivernas Sverigeambassadör meddelar också att hon lämnar sin post mot bakgrund av händelserna i hemlandet. Hon hänvisar till att hon inte kan arbeta för makthavare som har störtat en demokratiskt vald regering, skriver nyhetsbyrån AFP som har tagit del av ett kortfattat brev som hon skrivit till utrikesdepartementet i Male.

Farahanaz Faizal har tjänstgjort som sitt lands diplomatiska sändebud i Norden och flera andra länder, bland dem Storbritannien och Frankrike.

TT