Restaurangerna gjorde ett bra år i fjol

1:52 min

Det var många som fikade och åt ute förra året. Samtidigt som 2011 var ett ganska dåligt år för detaljhandeln var det full fart på restaurangerna.

Annika Frankel i Stockholm är en av dem som gärna äter ute.

– Jag försöker prioritera det, jag tycker att det är trevligt att komma iväg och testa nya krogar. Jag älskar mat.

Vad skulle du dra ner på om du tvingades välja?

– Jag har ganska mycket kläder som jag klarar mig med, så kan jag äta upp pengarna i stället.

– Jag äter nog ute ett par dagar i veckan. Sen handlar jag en hel del, jag har blivit lite av ett köpfreak.

Om du skulle behöva dra ner på något, vad skulle det vara?

– Då blir det nog kläder och inredning.

Hushållen verkar göra precis så. För medan det gick trögt för detaljhandeln förra året gick det desto bättre för Sveriges omkring 20 000 restauranger. Detaljhandeln ökade bara med 0,8 procent, sämsta tillväxten sen mitten av 90-talet. För restaurangerna däremot steg omsättningen med 6,3 procent till nästan 80 miljarder kronor, visar nya siffror från Statistiska Centralbyrån.

Allra bäst gick det för kaféerna, enligt Björn Arnek, branschekonom på Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare.

– Det är en trend som vi sett under ett antal år. Det är en marknad som utvecklats mycket med nya koncept, säger han.

Förklaringen till det goda restaurangåret 2011 är framför allt att det blev en rekyl uppåt efter förra krisen. I kristider väljer hushållen att handla mer mat i affärerna och laga hemma. Och i högkonjunktur kostar man på sig att äta ute i större utsträckning.

Nu inför krisåret 2012 hoppas branschen att den sänkta krogmomsen ska ge skjuts till affärerna.

– Det är klart att det är en svag konjunktur nu. Restaurangerna får draghjälp i och med att man sänkt momsen. Många kommer sänka priserna och omsättningen kommer att bli bättre än den annars hade varit.


Catarina Friskman

Mimi Billing