Osäkerhet kring dödssiffror i Irak

Storbritanniens regering ska undersöka de nya siffrorna som tyder på att många fler irakier än man tidigare har trott har dödats efter den USA-ledda invasionen förra året. Det säger utrikesminister Jack Straw till brittiska BBC. Enligt den amerikanska studien som publiceras i tidskriften The Lancet i dag har runt 100.000 irakier dött sedan mars förra året.

– Siffran är mycket högre än tidigare uppskattningar som gjorts, säger John Sloboda, som varit med och grundat frivilligorganisationen Iraq Body Counts i London som bara ägnar sig åt att räkna antalet civila dödsoffer i Irak.

På organisationens hemsida kan man varje dag se hur många civila dödsoffer som har skördats i Irak. Organisationen tar bara med döda som rapporteras från officiellt håll eller i utvalda medier som anses trovärdiga, säger John Sloboda.

Intervjuer i Irak
Studien i The Lancet som genomförts av forskare på amerikanska universitet bygger istället på intervjuer med cirka 1 000 hushåll runt om i Irak. Utifrån det har forskarna uppskattat hur hög siffran blir för hela Irak: de amerikanska forskarna kommer fram till 100 000 döda, siffran på Iraq Body Counts hemsida är just nu uppe i 16 289.

Det finns anledning att vara skeptisk till siffran i The Lancet i dag, anser Sloboda, framför allt eftersom man inte vet om de intervjuade kommer från byar och städer där det varit lite eller mycket strider. Det innebär också att siffran 100 000 kan vara för hög – men också för låg.

Ingen gör fullständig räkning
Och det är ändå inte huvudpoäng tycker John Sloboda själv, som häpnar över att hans lilla organisations, grundad av fredsaktivister och undersökningen i The Lancet i dag är de enda aktuella siffrorna som cirkulerar.

– Det tragiska, säger John Sloboda, är att det inte görs någon fullständig räkning av hur många civila irakier som har dödats, från regeringshåll eller någon större internationell organisation. Det skulle den irakiska civilbefolkningen förtjäna, anser John Sloboda.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".