Sveriges Radios ägare tar inte upp Uddén

Ägarstiftelsen för Sveriges Radio kommer inte att ta upp frågan om Sveriges Radios programledare Cecilia Uddén. Det står klart efter dagens styrelsemöte med ägarstiftelsen.

Det var moderaten Gunnar Hökmark som hade begärt att ägarstiftelsen skulle ingripa.

Moderaten Gunnar Hökmark sitter i styrelsen till ägarstiftelsen för Sveriges Radio. Han krävde idag att ägarstiftelsen skulle kontakta radioledningen för att kräva att medarbetarna utbildas i reglerna som gäller enligt avtalet mellan Sveriges Radio och staten. Detta med anledning av att programledaren Cecilia Uddén sagt att kravet på opartiskhet inte gäller i rapportering från andra länder.

Förstår medarbetarna?
Ägarstiftelsen har som enda uppgift att tillsätta och kontrollera styrelserna i public servicebolagen, Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion.

Men Gunnar Hökmark valde ändå kräva att ägarstiftelsen skulle ta kontakt med radioledningen:

– Jag vill att företagsledningen ska fundera på vad man gör för att medarbetarena har bästa möjliga förståelse för vad som uppdraget gäller och att ingen tror att det är så att man har rätt eller utrymme att rapportera partiskt från utlandet

Tillsätter bara styrelser
Gunnar Hökmarks förslag avvisades av ägarstiftelsens styrelse, där Ericssons förre vd Sven Christer Nilsson är ordförande.

– Vi har ingen anledning att agera i den här frågan, säger Sven Christer Nilsson.

– Varför det?

– Vi står som ägare till dessa public servicebolag, vi tillsätter styrelserna och vi utvärderar styrelsernas arbete, det är vår roll.

Ägarstiftelsen eller Förvaltningsstiftelsen som är det formella namnet är en viktig konstruktion som mellanled mellan staten och public service-företagen.

Förra året var t.ex. ägarstiftelsens styrelse aktiv för att återskapa en fungerande styrelse i Sveriges Radio efter sammanbrottet vid tillsättandet av Joakim Berner som vd för Sveriges Radio.

Hökmark agerar själv
Moderata samlingspartiet avstod den gången från att driva sina egna intressen och föreslog en icke-moderat som ordförande, Ove Joanson, som nu sitter som Sveriges Radios styrelseordförande.

Trots beslutet idag att ägarstiftelsen inte ska kontakta public serviceföretagen kommer Gunnar Hökmark att på egen hand ta upp frågan med bolagen. I samband med bolagstämmorna i vår kommer han att diskutera hur väl de har utbildat medarbetarna i vad som gäller enligt avtalet med staten.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".