V tillsätter analysgrupp om historien

Vänsterpartiet ska ordna en stor konferens med ett par hundra representanter från hela landet för att diskutera den interna splittringen i partiet. Det bestämde partistyrelsen när den på fredagen träffades för första gången efter det uppmärksammade tv-programmet Uppdrag granskning.

– Vi har ju kommunicerat mycket via medierna om det som har varit de senaste veckorna och nu känner vi ett behov av att kommunicera internt i partiet, säger partisekreterare Pernilla Zethraeus

Vad ska ni diskutera på den här konferensen?

– Vi kommer att informera om vad partistyrelsen har sagt och gjort med anledning av den aktuella debatten, runt partiet och partiets förflutna och lyssna på våra medlemmars synpunkter angående den. Vi kommer också att fokusera på det stora behov som finns av att partiet blir tydligare och en starkare kraft i svensk politik.

Tillsätter analysgrupp
Dessutom beslutade partistyrelsen att tillsätta en analysgrupp som ska gå igenom partiets historia och banden till öststatskommunismen. Partiet kommer alltså att få diskutera sina interna problem öppet under en lång tid framöver.

Vilka som ska ingå i gruppen är inte klart, men partiet kommer i alla fall inte att ha råd att betala några arvoden, säger Pernilla Zethraeus.

– Det handlar om kvalificerade, men ideellt arbetande krafter och vilka det blir tar partistyrelsen ställning till vid sitt nästa möte.

Men om det inte blir etablerade forskare vad talar då för att slutsatserna kommer att accepteras?

– Vi får nu diskutera vilka det blir och vi lämnar över bollen till vårt parti när det gäller att föreslå namn till den här gruppen.

Ohly varnade
Partiledaren Lars Ohly varnade på en presskonferens för att några få kritiker nu försöker skada partiet.

När han talade för partistyrelsen betonade han hur viktigt det är att hålla ihop. Det säger en av de kändaste förnyarna i västerpartiet, Stig Henriksson i Fagersta.

– Det tycker jag är perfekt, säger han.

Så du är inte rädd för att de som tycker att man ska ta i hårdare mot kritikerna i partiet skulle kunna få något slags gehör hos ledningen?

– Nej, de fick inget som helst gehör, som jag upplevde det, i styrelsen i dag, säger Stig Henriksson.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".