Sprängämnen i Irak viktig fråga i USA-valet

TV-bilder tagna av en lokal amerikansk TV-station vid den omdiskuterade militäranläggning utanför Bagdad, varifrån hundratals ton sprängmedel har försvunnit, har väckt uppmärksamhet i USA, framför allt för kampen om presidentposten mellan George Bush och John Kerry.

Bilderna från TV-stationen i Minnesota har utan tvekan givit ytterligare bränsle till en redan mycket het och hård debatt. De visar hur amerikanska soldater går in i en bunker och inspekterar innehållet, sprängmedel.

Videon togs av en TV-reporter som följt med de amerikanska trupperna när de nådde fram till anläggningen den 18 april. Den motsäger alltså uttalanden från vissa inom Bushadministrationen om att sprängmedlen, fördes bort före den amerikanska invasionen.

I USA har Kerrykampanjen idag inte tvekat att ta TV-bilderna som ytterligare bevis för att Bushsidan inte talar sanning om det som hänt, och att presidenten vägrar medge sina misstag. Gång på gång den senaste tiden har John Kerry återkommit till temat att president Bush misslyckats med det han sa var huvudmålet med Irakkriget, att göra USA och omvärlden säkrare.

Det råder fortfarande viss oklarhet exakt vilken typ av sprängmedel som syns på bilderna, och i bland annat försvarshögkvarteret Pentagon ifrågasätts om videon är tagen vid den omdiskuterade anläggningen. Bushkampanjen upprepar idag också att det fortfarande råder osäkerhet kring vad som egentligen har hänt, och anklagar Kerry för att dra förhastade slutsatser.

Men demokraterna hoppas att uppmärksamheten och försöken från Kerrys sida att måla upp presidenten som en misslyckad överbefälhavare ska hjälpa honom i en viktig fråga, där Bush i opinionsmätningarna har övertaget en fråga som också ses om avgörande i presidentvalet på tisdag, vem den amerikanske väljaren ser som den starkaste och mest pålitlige ledaren i kampen mot terrorism.

Anders Ask New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".