Arafat syns inne i helikoptern när han landar vid sjukhuset utanför Paris.

Het debatt om Arafat i Israel

Palestiniernas president Yasser Arafat vårdas nu på en militärsjukhus strax utanför Paris. Han kom dit på fredagseftermiddagen efter att med israeliskt tillstånd ha lämnat sitt högkvarter i Ramallah på Västbanken för första gången på två och ett halvt år.

I Israel diskuterar man nu om det är rätt att låta Arafat komma tillbaka till igen om han blir frisk.

– Han är en massmördare som har dödat många oskyldiga människor. Och han är en av dem som startade alla terrorattacker med flygplanskapningar och annat, säger Leandra Heinowitz om Arafat och hon tycker att den israeliska regeringen gör helt fel om han släpps in i de palestinska områdena igen om han återhämtar sig.

”Han ska behandlas som Eichmann”
Och inte heller som död skall han få vila i vår jord, säger hon.

– Hans kropp skall brännas och askan spridas över havet, precis som vi gjorde med Eichmann. Adolf Eichmann var en av dom högsta ansvariga för förintelsen och han dömdes till döden i en israelisk domstol.

Vill begravas på Tempelberget
Redan innan Yasser Arafat blev sjuk meddelade han att den dag det blir aktuellt, då vill han begravas på Tempelberget i Jerusalem, heligt för både judar och muslimer. Och en av de saker man diskuterar mest i Israel i dag är om han verkligen skall få sin vilja igenom. Många säger nej.

– Nej absolut inte, jag tror inte ens seriösa muslimer vill det och absolut inte seriösa judar, säger Eric Zimmerman. Men han tycker att det är helt i sin ordning att Arafat får komma tillbaka igen om han klarar sjukdomen. Släpp in honom och ställ honom inför rätta, säger Eric Zimmerman:

– Det är olyckligt att han under hela sitt liv har undvikit rättvisan och Israel inte har ställt honom inför domstol. Världen kan inte ta Israel på allvar så länge vi påstår att han har blod på sina händer, men låter honom bo bara ett stenkast bort.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".