Ulf Spång, tidigare finansdirektör på Skandia.

Skandia gör upp med Spång

Skandia har förlikats med sin tidigare finansdirektör Ulf Spång. Spång betalar tillbaka 45 miljoner kronor till Skandia och företagets vice styrelseordförande Björn Björnsson medger nu att det var fel av företaget att stämma Ulf Spång.

– Vi gjorde fel. Jag kan inte förklara varför vi gjorde det, men vi har konstaterat att vi gjorde fel. Vi tycker att det är bra att kunna lägga den här typen av tvister bakom oss, säger Björn Björnsson. 

Var det ett misstag att gå så hårt åt honom från början?

– Nej, men när vi har synat korten nu så kan vi konstatera att vi vet lite mer om de faktiska omständigheterna än tidigare. Därför har vi då tyckt att det är naturligt att ingå en förlikning.

När de väl tilltagna bonusprogrammen och lägenhetsaffärerna inom Skandiakoncernen avslöjades, så utpekades snabbt finansdirektören Ulf Spång tillsammans med koncernchefen Lars-Erik Petersson som ansvariga för att taket på ett av Skandias bonusprogram lyftes av, så att ersättningarna i princip kunde bli hur stora som helst.

Får uppsägningslön
Ulf Spång och Lars-Erik Petersson stämdes på sammanlagt 300 miljoner kronor.

För Peterssons del pågår inte ens några förhandlingar om förlikning men när det gäller Ulf Spång så lägger alltså Skandiastyrelsen ned processen mot sin tidigare finansdirektör.

Spång betalar tillbaka 45 miljoner kronor till Skandia, men får behålla tiotals miljoner kronor, kanske uppåt 90 miljoner. Samtidigt tar Skandia tillbaka avskedandet av honom och förvandlar hans avgång till en vanlig uppsägning med några miljoner kronor i ersättning för utebliven lön.

Känner sig lättad
Ulf Spång säger själv att han känner sig lättad.

– Det är väldigt bra. Det har varit viktigt för mig att få upprättelse och det har Skandias nuvarande styrelse på ett bra sätt gett mig.

Överåklagare Christer van der Kwast leder brottsutredningen mot de inblandade i Skandiahärvan. Ulf Spång misstänks fortfarande för trolöshet mot huvudman och van der Kwast har inte just nu några planer på att avföra Ulf Spång från utredningen.

– Det är lite olika förutsättningar. Det är klart att det är affärsmässiga överväganden från Skandias del.

Men han är fortfarande misstänkt i din utredning?

– Ja, han är inte formellt avförd på något sätt, på grund av den här omständigheten.

Jessica Josefsson
jessica.josefsson@sr.se

Michael Österlund
michael.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".