Ringholm välkomnar process om spelmonopol

Regeringsrätten har slagit fast att det svenska spelmonopolet är lagligt i förhållande till EG-rätten. Men samtidigt riskerar Sverige att dras inför EG-domstolen för att spelmonopolet är olagligt.

– Jag tycker att det är bra att processen kommer igång därför att EU hävdar de klassiska argumenten för att det ska vara näringsfrihet även på spelområdet. Det ger den svenska regeringen möjlighet att hänvisa både till regeringsrättens utslag och vår mycket bestämda uppfattning att det är de sociala skyddshänsynen som väger tyngre helt enkelt, säger finansminister Bosse Ringholm, som nu för första gången kommenterar att Sverige misstänks för brott mot EU:s fördag.

Men då säger kommissionen att Svenska Spel satsar väldigt mycket pengar i en väldigt aggressiv marknadsföring för att öka spelandet. Och att Sverige i själva verket ser till att få mer spelande i stället för mindre. Hur ser du på det?

– Man ska se till helheten. Spelandet i hela världen och även i Sverige har vuxit under senare år och kommer också att öka med några procent även i fortsättningen. Svenska Spels andel av marknaden har snarare minskat i takt med att det har kommit in olika utländska aktörer. Så jag tycker att det rimligt att Svenska Spel, ATG och folkrörelserna och andra bedriver en marknadsföring för sin verksamhet, säger Bosse Ringholm.

Undantag kan tillåtas
Kommissionen slår fast att ett land får ha undantagsregler, för att skydda folk, till exempel. Teoretiskt kan Sverige ha ett spelmonopol av sociala skyddsskäl, men villkoren är att det inte finns några andra sätt att skydda mot spelberoende och att Sverige också aktivt måste sträva efter att minska spelandet.

Men enligt EU-kommissionen lever Sverige inte upp till dom kraven. Tvärtom hittar Svenska Spel på nya spel och gör reklam för att folk ska spela mer.

Norska exemplet
Det kan gå för Sverige som för Norge. Där är situationen mycket lik den svenska, och där har frihandelsorganisationen EFTA krävt att monopolet på spelautomater ska bort. Tingsrätten i Olso sa i veckan att monopolet där är olagligt.

I Sveriges svar till EU-kommissionen ska stå att den svenska spelreklamen är nödvändig för att mota de utländska bolagen, annars kan inte det sociala skyddet upprätthållas.

Godkänner kommissionen inte det argumentet kan den dra Sverige inför EG-domstolen.

– Jag hoppas att EG-domstolen utgår från det som är en önskan från de flesta länder och regeringar i Europa, nämligen att ha en socialt reglerad spelmarknad. Skulle det vara så att kommissionen inte fullt ut delar den uppfattningen är jag säker på att ministerrådet kommer att diskutera frågan och bekräfta att det är den här socialt reglerade spelordningen som Europas regeringar vill ha, säger finansministern.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista