Våldsamt maktövertagande oroar i Maldivierna

I öriket Maldiverna i Indiska Oceanen stiger spänningen, detta sedan polisen utfärdat en arresteringsorder mot ex-presidenten, som tvingades bort från makten tidigare i veckan. Vår korrespondent har träffat maldivier som nu är oroliga för framtiden.

– Jag är orolig för vad som ska hända, jag är rädd för vad de som har tagit makten nu är kapabla till, det säger Xiena Saeed.

Hon blev ögonvittne till när polis gick till attack mot demonstranter i går kväll, med tårgas och batonger. Flera människor skadades.

I expresidenten Mohammad Nasheeds hus samlas oroliga anhängare, efter att en arresteringsorder nu utfärdats mot honom.

- Så den gamla regimen är tillbaka, och jag kommer behöva mycket tur för att överleva detta, säger han i en exklusiv intervju för Ekot.

Maldiverna är ekonomiskt beroende av turismen och här i Male hörs nu oro för att turister ska börja avboka, särskilt som oroligheterna spridit sig också till avlägsna atoller.

Allt mera högljudda islamistiska grupper har anslutit sig till oppositionen mot Nasheed, som de anklagar för att vara för liberal och ha alltför vänskapliga band med judar och kristna.

Polisen säger nu också att de hittat alkohol i hans bostad, något som är förbjudet här.

En del kritiker säger att tidigare politiske fången Nasheed själv hade börjat visa auktoritära tendenser som president. Till Ekot säger han att han inte ångrar någonting.

Ex-presidenten berättar om våldet

Maldivernas avsatte presidenten Mohammad Nasheed. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.

#text=4956313#Vår korrespondent fick en exklusiv intervju med den avsatte presidenten Mohammad Nasheed, som gjort sig känd för arbetet med klimatförändringar.

Nils Horner, Male

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.