Usama bin Ladin hotade med nya attacker mot USA.

bin Ladin hotar USA med nya attentat

För första gången på över ett år har ett nytt videoband med al-Qaida-ledaren Usama bin Ladin visats. Med bara fyra dagar kvar till det amerikanska presidentvalet varnar bin Ladin för nya terrorattacker.

Som vanligt är det den arabiska TV-kanalen al-Jazira som fått videobandet, och bin Ladin säger bland annat att det inte spelar någon roll för USA: säkerhet om George Bush eller John Kerry blir president. Men framträdandet är en direkt och provokativ inblandning i valrörelsen.

bin Ladin sitter på videon bakom ett bord, han har en vid huvudbonad på sig och han ser relativt välmående ut.

De amerikanska myndigheterna har inte officiellt slagit fast att det är bin Ladin på bandet, men alla experter verkar övertygade om det.

Tydligare ansvar för 11 septemper
bin Ladin gör tydligare än tidigare klart att han låg bakom attackerna den 11 september 2001 och han kommer med en allmän varning om nya terroristdåd.

Både president Bush och demokraternas John Kerry var snabba att fördöma bin Ladins nya framträdande.

De amerikanska medborgarna kommer inte att skrämmas eller låta sig påverkas av bin Ladin, sa Bush ch Kerry sa att USA står enigt i att fånga in eller döda bin Ladin.

Misslyckande för Bush
Att bin Ladin dyker upp bara några dygn före valdagen borde, kan man tycka, annars mest gynna Kerry. Bush har undvikit att överhuvudtaget nämna bin Ladins namn eftersom det bara påminner om att USA misslyckats med att få tag på honom och Kerry har kritiserat Bush för att ingripa i Irak, just för att det drog resurser från jakten på bin Ladin.

Men den nya videon är också en kuslig påminnelse om att terrorhotet är reellt och opinionsundersökningar visar att amerikanerna har större förtroende för Bush när det gäller kampen mot terrorismen än för Kerry.

I sitt videotal gjorde bin Ladin också en hänvisning till Sverige, det var som svar på Bush:s ofta upprepade påstående att al Qaida anföll USA för att de hatar friheten.

I så fall kunde vi lika gärna ha anfallit Sverige, sa bin Ladin. Att anfallet riktades mot USA berodde på USA:s politik i Mellanöstern, sa bin Ladin.

Sten Sjöström, New York
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".