Cellgifter ökar inte risken för ofödda

2:15 min

Barn till kvinnor som behandlats för cancer under graviditeten klarar sig bra enligt en uppföljning som publiceras i medicintidskriften the Lancet Oncology.

Studien stärker uppfattningen att behandling med cellgifter inte skadar barnet i mammans mage,  enligt Elisabet Lidbrink, överläkare på Radiumhemmet vid Karolinska Universitetssjukhuset.

70 barn från tre länder har följts mellan ett,  fem och arton år. Både intelligens och hjärta har utvecklats normalt, och barnen har inte drabbats av tumörer.

Studien gäller cellgiftsbehandling under de sista två tredjedelarna av graviditeten. Under tidig graviditet anses behandlingen vara för riskfylld.

– Det har gått bra för de här barnen. De har inte fått några hjärtskador och inga hjärnskador och inte heller några sena tumörer, säger Elisabet Lidbrink.

När en gravid kvinna drabbas av cancer uppstår ett dilemma. Risken för mamman måste vägas mot risken för barnet när man ska välja behandling eller inte.

Men en längre uppföljning av barn till mammor som fått cellgiftsbehandling, eller cytostatika, när de väntade barn, visar att det i stort inte finns några ökade risker. Fokus har legat på hur hjärna och hjärta fungerar.

Och det här betyder mycket för de kvinnor som drabbas, säger Elisabet Lidbrink:

– Det är väldigt viktig information och betyder otroligt mycket för de kvinnor som råkar ut för det här. På den här mottagningen har vi några kvinnor varje år som vi ger cytostatikabehandling under pågående graviditet, och då är det viktigt att kunna säga att det finns inga belägg för att det skadar barnet.

Men även om resultatet från den här studien ser lovande ut så behövs mer forskning innan man kan vara helt säker, anser barncancerspecialisten Lars Hjorth från Skånes Universitetssjukhus i Lund.

– Det är ganska kort uppföljning och ska man titta på hjärtpåverkan så vet vi att det kan behövas ganska lång tid innan en sådan utvecklas, så där kan man behöva längre uppföljningstid.

De belgiska författarna till studien, som redovisas i medicintidskriften the Lancet Oncology, drar ändå slutsatsen att det är sämre för barnet att bli förlöst i förtid, jämfört med att stanna kvar i mammas mage under pågående cancerbehandling.

Elisabet Lidbrink på Radiumhemmet håller med.

-Det har gått sämst för de barn som tas ut för tidigt. Barn mår bäst av att kunna vara kvar i livmodern så länge som möjligt. Eftersom cytostatika-behandling inte har haft någon negativ effekt så är det bättre att låta mamman gå till nästan full graviditet.

Fakta: Cellgifter och graviditet

Cirka en av 1 000 gravida kvinnor drabbas av cancer.

Cytostatikabehandling under den första tredjedelen av graviditeten räknas fortfarande som alltför riskfylld, men under senare delen av graviditeten går det bra.

De 70 barnen i studien kom från Belgien, Nederländerna och Tjeckien.

Mona Hambraeus

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.