Vänsterpartiets problem fortsätter

Partiledaren Lars Ohly kritiserade på fredagen ett par vänsterpartister som han anser varit för kritiska mot partiet. En av dem är Dan Gahnström, vänsterpartiets ordförande i partidistriktet i Bohuslän, men han har inga planer på att lämna partiet.

– Om han uppmanar oss att lämna partiet så måste han berätta varför vi ska göra det. Vad jag har hrt hittills så finns det inget som kan få mig att lämna partiet. Jag är vald av medlemmarna i Bohuslän att vara ordförande för vänsterpartiet i Bohuslän.

Lars Ohly pekade på fredagen ut ett par personer som han är missnöjd med. Personer som anses måla upp en bild som kan skada partiet. Det gäller bland annat riksdagsledamoten Karin Svensson Smith, Carina Åström regionlråd i Västra Götaland och Dan Gahnström ordförande i partidistriktet i Bohuslän.

Så här beskrev Lars Ohly deras agerande:

– Det handlar om att våra kongresser skulle vara välregisserade som SUKP, Sovjettunionens Kommunistiska partis kongresser, eller att beskriva att oppositionen i vänsterpartiet behandlades som Solidaritet i Polen behandlades i början av 80-talet. Det här är långt i från en värdig diskussion att föra eftersom den är så långt i från verkligheten. Den väcker vrede bland de allra flesta vänsterpartister.

Du tycker att den enda rimliga slutsatsen för deras del vore att de lämnar partiet. Är det vad du säger?

– Ja, om de menar allvar med den beskrivningen.

Karin Svensson Smith säger till Dagens Nyheter att hon står fast vid sina tidigare åsikter. Dan Gahnström säger att problemet just nu inte är själva kritiken som till exempel han för fram.

– Vänsterpartiet befinner sig uppenbarligen i en kris i dag. Om man påstår att det beror på min person, Karin Svensson Smith eller Carina Åström så tror jag att man är riktigt fel ute. Det som gör att vänsterpartiet befinner sig i kris är dels det som hände på partiets kongress för åtta månader sedan, dels det som avslöjats i Uppdrag granskning. Och Uppdrag granskning handlar ju inte om min person, eller Karins eller Carinas, utan om vänsterpartiet och Lars Ohly.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Maria Eksedler
maria.eksedler@sr.se

Peter Johansson
peter.johansson@sh.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".