Ser mordet som en ren kriminell uppgörelse

2:00 min

Fyra män har anhållits på sannolika skäl misstänkta för ett av de åtta mord som inträffat i Malmö de senaste åtta månaderna. I samband med gripandena i går kväll hittade polisen också vapen och narkotika, men spaningsledare Bo Lundqvist säger att männen inte tillhör något klart definierat kriminellt gäng.

– Inte kriminella organiserade gäng i de uppfattningen som kanske allmänheten har, men de ingår definitivt i ett nätverk av kriminella som består av personer i deras omgivning, vänner och bekanta.

Vad vet ni om motivet till mordet?

– Det enda jag kan säga om motivet är att vi har en klar uppfattning om varför det sker och varför det sker just vid det tillfället. Men i övrigt kan jag inte utveckla mer om det just nu.

Den 19-åring som blev mördad, vad kan du säga om honom?

– Han förkom sedan tidigare straffad, det fanns misstankar om brottslig verksamhet hos honom. Vi vet at han på en ganska kort tid flutit mellan olika organiserade gäng.

Ser ni det här mordet som en ren kriminell uppgörelse?

– Det gör vi absolut.

Det var i augusti förra året som en 19-åring sköts ned mitt på dagen vid en kiosk. Två män har suttit häktade under hösten, men släpptes i december. Nya uppgifter har gjort att polisen gripit de två igen plus ytterligare två personer och samtliga är nu misstänkta för mordet, som polisen betecknar som en ren avrättning.

Polisen håller fast vid att det inte finns någon koppling mellan de åtta senaste morden i Malmö. Enligt Ulf Sempert, polismästare i Malmö, har den kraftiga närvaron av poliser på Malmös gator gjort att man nu börjat få tips från allmänheten i en omfattning man inte fått tidigare:

– Vi ser ett ökat förtroende från allmänheten sida. Vi är väldigt mycket ute och rör oss och vi märker ett ökat intresse för att faktiskt delge oss uppgifter. Vi får betydligt mera tips nu än vad vi har fått tidigare. Det ser vi som ett utslag att vi faktiskt är betydligt mera tillgängliga.

Du pratar om allmänheten, menar du också då den kriminella världen?

– Det finns många kontakter mellan polis och personer som rör sig i den kriminella miljön.

Morden i Malmö

Foto: Drago Prvulovic/Scanpix.

#link=299660#Sveriges Radios rapportering om den senaste tidens dödsskjutningar i Malmö.

Jens Ericson, Malmö

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.