Rocco Buttiglione på lördagens presskonferens.

Buttiglione hoppar av

Italiens tilltänkte kandidat till EU-kommissionen, Rocco Buttiglione, drar sig ur kommissionsplanerna. Det sa han själv på en presskonferens i Rom på lördagen.

– Jag kan inte undvika att misstänka att kampanjen mot min kandidatur var skickligt organiserad av dem som talat om den redan i juli, förklarade minister Buttiglione på en kaotiska presskonferens i Rom på lördagen.

I en lång deklaration som han läste upp hävdade han att det inte var han som förde in begreppet synd under EU-parlamentets utfrågning.
Buttiglione upprepar än en gång att han fick en lång rad frågor och att han svarade på dem utifrån sina egna värderingar.

Men han menar att dessa uppfattningar inte skulle ha påverkat hans roll som kommissionär eftersom han menar att i politiken gäller principen om ickediskriminering och att staten inte har någon anledning att lägga näsan i blöt i dessa frågor.

Trots frågor ville han inte närmare gå in på vem som kunde vara ansvarig för den här organiserade attacken emot honom. Det räcker att läsa de italienska tidningarna från i juli menade han.

Åke Malm, Rom

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".