Artisten Ruslana i Kiev.

Få valaktiviteter inför valet i Ukraina

En dag kvar till presidentvalet i Ukraina och på gatorna syns få affischer. De få som syns slits ned, för vallagen förbjuder affischering så nära inpå presidentvalet. 20-talet kandidater ställer upp, men få känner till andra än de två Viktor, ex premiärministern Justjenko och den nuvarande Janukovich.

– De flesta säger Justjenko och några få röstar på andra, berättar Igor som ska locka människor till tv projekten Nationella plattformen, en av få synliga valaktiviteter före valet på söndag.

Ett halvstatligt tv-bolag låter människor inför tv kameran säga vem de vill rösta på och varför. Men vid mikrofonerna syns få. En del är rädda, säger Igor. Tio, femton lyckas han ändå få att ställa sig framför kameran.

Drar nytta av jubeleet
En buss kör runt och spelar musik från krigstiden, det är 60 år sedan Ukraina segrade över fascisterna. Konserter och parader har hållits under veckan.

Segerfirandet har utnyttjats av båda huvudkandidaterna i valkampanjen för att vinna presidentvalet på söndag.

50-årige Viktor Justjenko drar i sin tv reklam parallell mellan segern för 60 år sedan och sin egen seger. Han vill föra Ukraina in i EU och Nato.

I stats-tv syns bara Viktor Janukovich, de andra kandidaterna förekommer inte alls och under firandet av krigsslutet pryddes konsertarenorna med ”Rösta på Janukovich”.

Konsert ledde till dementi
En annan konsert, som ledde till dementi, var den populära Ruslanas konsert i närvaro av premiärministern.

– Vi var tillsammans med premiärministern vid en konsert och det uppfattades som ett stöd för honom, berättar Ruslana, när jag träffar henne i Kiev. Eftersom det uppfattades så höll jag en presskonferens och förklarade att jag inte deltar i kampanjen och alltså inte stöder någon sida, säger hon.

Hennes starka kärlek till landet och propagandan som hennes vinst innebar för Ukraina vill hon inte ska utnyttjas politiskt.

Jag agiterar bara för musiken. Jag har fått många frågor efter Eurovisionssegern om att ta ställning, men jag tycker att det är politikernas sak att tala för sin vara, slår hon fast.

Maria Persson Löfgren, Kiev
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista