USA höjer säkerheten efter bin Ladins tal

I USA höjs säkerheten efter al-Qaidaledaren Usama bin Ladins videoframträdande härom dagen. Det finns misstankar om att bin Ladins tal kan ha innehållit en förtäckt signal om terrorattentat, kanske före presidentvalet på tisdag.

bin Ladins tal innehöll inga konkreta hot om några terrordåd, men det har framkommit att president Bush ändå snabbt sammankallade en videokonferens med cheferna för samtliga säkerhetsorgan i USA, bland andra den federala polisen FBI och CIA, för att diskutera motåtgärder.

Exakt vad man kom fram till har inte sagts, Bush talesman sa bara att presidenten gav order om att vidta ”samtliga nödvändiga åtgärder”.

Oro inför presidentvalet
De amerikanska myndigheterna har länge fruktat att terrorister skulle försöka slå till inför presidentvalet. För några dagar sedan kom en video med en person med dolt ansikte som direkt hotade med terrordåd i USA, och sedan kom alltså bin Ladins video.

Säkerhetsorganen utesluter inte att hans framträdande kan ha innehållit en förtäckt uppmaning till terroraktioner. Andra analytiker lutar dock mer mot att bin Ladin hade politiska avsikter den här gången.

Inte så allvarligt
Under alla omständigheter har myndigheterna i USA inte höjt den officiella varningsnivån för terroristdåd, en antydan om att man inte tar så allvarligt på hotet.

bin Ladins framträdande har ändå givit bränsle till den amerikanska presidentvalskampanjen. Utan att hänvisa direkt till videon har demokraternas utmanare John Kerry anklagat Bush för att inte ha lyckats fånga in bin Ladin tidigare, medan Bush hävdat att han är den rätte ledaren i en hotfull tid.

På tisdag ska de amerikanska väljarna avgöra vem som är mest trovärdig.

Sten Sjöström, New York
sten.sjostrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".