Köer att vänta i sportlovstrafiken

2:28 min

Nu börjar det tätna på i trafiken, när det är dags för de första sportlovsresenärerna att åka mot de olika skidorterna. Som vanligt väntas det bli köer, och inte minst i Värmland där Svenska Rallyt just nu körs.

Först ut med sportlov är de i Göteborgområdet, Sjuhärad, Skaraborg och Jönköping. Och de som firar i fjällen passerar en rad län där polisen nu förbereder sig, Örebro, Dalarna och Värmland, där sportlovsfirarna alltså får samsas med åskådare och förare i Svenska Rallyt. Johan Ekstam är insatschef på Värmlandspolisen.

– Rallyt drar ju till sig väldigt mycket åskådare. Så det är mycket folk ute i skogarna och många fordon. Patrullerna har fått i uppdrag att intensifiera hastighetsövervakning, nykterhetskontroller och bältesanvändning i fordonen.

Vid Riksväg 50 på väg mot Rättvik och vidare till Sälen är det ganska mycket trafik på väg upp. Och kanske är det sportlovstrafiken som börjar tätna på.

Är det här en trafikintensiv dag?

– Ja, det är ju nu det börjar. Men det blir ju senare på eftermiddagen som trafiken kör i gång och vi får en tätare trafik, säger Sten-Åke Axelsson vid trafikpolisen.

Innebär det att ni är ute med folk i tätare områden ?

– Ja, vi har ju folk i fjällen som är där och jobbar och så har vi även på de större vägarna.

Bilarna ligger ganska nära varandra i köerna.

– Ja, och det är det som är ett dilemma, att de har svårt att hålla avstånden. Och det är viktigt när det är tät trafik.

På Trafikverket är de extra noga med att resurser som plogar, sand och salt finns tillgängligt under de här veckorna. För att minska risken för olyckor när antalet bilister blir fler. Men det finns fördelar med vinterväglaget, säger Lennart Helsing, pressinformatör på Trafikverket, det leder till att hastigheterna hålls nere.

Och vädret verkar hålla i sig under helgen. Alexandra Ohlsson är meteorolog på SMHI.

– Ja, det ser faktiskt ut att vara ganska bra körväder, även om man skulle börja i dag fredag. Det är ganska lugnt med vindarna och vi har faktiskt inte så mycket nederbörd att vänta, det är mest bara lite snöfall som man kan råka ut för om man ska röra sig upp mot fjälltrakterna. Det är mest lokal snöhalka som man får vara lite observant på.

Stefan Ubbesen, P4 Dalarna

Lotta Myhrén, Ekot

I samarbete med P4 Värmland