Röda Korset får fortsätta behandla torterade

1:10 min

Röda Korset kommer att få fortsätta sin behandling av tortyrskadade efter en dom i Förvaltningsdomstolen i dag. Först förlorade Röda Korset landstingets upphandling och såg därför ut att tvingas avveckla sin verksamhet efter över 26 år. Men Röda Korset överklagade upphandlingen och i dag är glädjen stor.

Tortyrcentrum nerläggningshotat

 – Det känns fantastiskt skönt att vi har fått det här beskedet nu. Vi har väntat så många månader och det har varit väldigt ansträngande, både för oss och för våra patienter, säger Monika Brendler som är chef för Röda Korsets Center för tortyrskadade.

Förra året gjorde Stockholms läns landsting en ny upphandling av vården för tortyrskadade flyktingar.

Efter utvärderingen av anbuden beslutade landstinget att en helt ny aktör skulle få huvuddelen av patienterna.

Röda Korsets Center för torterade flyktingar, RKC, skulle inte få någon verksamhet alls och riskerade nedläggning nu till hösten.

Det beslutet överklagades av Röda Korset och i dag säger Förvaltningsdomstolen i en dom att den nya aktören inte klarade att uppfylla alla krav som skulle ställas på verksamheten.

Sjukvårdslandstingsrådet i Stockholm Birgitta Rydberg meddelar att landstinget inte kommer att överklaga domen och därmed kan Monika Brendler och hennes kollegor nu förbereda firande i champagne.

– Vi firar just nu med att skåla i cider här på Centret. Vi får vänta med champagnen till senare i kväll, säger Monika Brendler.

RKC bildades 1985 och har sen dess gett behandling och rehabilitering till 6 000 människor och deras anhöriga.  

Ci Holmgren

Ekot

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista