Läkemedelsverket godkänner spray med cannabis

1:57 min

Läkemedelsverket har godkänt en medicin som innehåller cannabis. Det är människor med nervsjukdomen ms som kommer att få medicinen.

– Efter en halvtimme började jag känna mig lite konstig. Jag blev väldigt trött, och avslappnad, säger Madeleine Strömblad som haft ms i tjugo år och ingår i en grupp patienter som har fått testa den nya medicinen.

Beslutet att godkänna den nya medicinen innebär alltså att det går att få på recept hos en läkare i Sverige och till sommaren kommer preparatet sannolikt att finnas på apoteken. Men det är alltså bara tillåtet att skriva ut för patienter med ms.

På Läkemedelsverket gjordes det noggranna överväganden innan medicinen godkändes.

– Det är ett narkotikaklassat preparat och det är inte lika lätt att ta ställning till som en vanlig blodtrycksmedicin, säger Hans Sjögren, överläkare och klinisk utredare på Läkemedelsverket.

Men Hans Sjögren påpekar att det finns många narkotikaklassade mediciner som innehåller till exempel morfin, utan att någon tycker att det är särskilt anmärkningsvärt.

Madeleine Strömblad konstaterar att den nya medicinen hade snabb effekt på alla hennes symptom.

– Muskelstelhet och spasticitet dämpades, det har jag inte upplevt med någon medicin innan.

Men Madeleine Strömblad blev svagare i benen än vanligt, när hon använde medicinen varje dag, så nu har hon den som en trygghet att ta till när värken blir outhärdlig.

Medicinen tas som en spray under tungan och enligt Hans Sjögren har den inte alls samma kraftfulla effekt som cannabis har om man röker den.

I flera länder är cannabisrökning tillåten som lindring för svåra smärtor vid till exempel cancer, men att tillåta rökning av cannabis i Sverige är enligt Hans Sjögren långt borta.

– Det ligger väldigt långt bort i tiden.