1 av 2
Polisen vill använda blodprovsregister för att spåra dubbelmördaren i Linköping.
2 av 2
Ylva Johansson vill värna integriteten.

Blodprov kan avslöja dubbelmördaren

För att lösa dubbelmordet i Linköping kan det bli aktuellt att jämföra blod från brottsplatsen med blodprov från PKU-registret för att försöka hitta mördaren. I registret finns blodprover från i princip alla som fötts i Sverige sedan 1975.

PKU-biobanken förvaras vid Huddinge sjukhus. Syftet är att kunna spåra vissa farliga medfödda sjukdomar. Men sedan polisen fick ut blodprovet från Anna Lindhs mördare ur registret, så har cirka 450 personer begärt att deras prov ska förstöras.

– Det här är en fråga där två starka samhällsintressen står mot varandra. Min uppgift är naturligtvis att värna forskningen och den personliga integriteten, men vi bereder fortfarande frågan, säger Ylva Johansson, ny minister för hälso- och sjukvård.

Tycker du att polisen ska få ta prover som är tagna för forskning eller medicinska ändamål?

– Nej, jag tycker att det är viktigt att vi värnar forskningsregistret i PKU-banken, att vi värnar den personliga integriteten och att polisen inte ska kunna använda den typen av uppgifter.

Snåriga regler
PKU-biobanken är bara en av många biobanker inom forskning och sjukvård, med miljontals olika prover av blod och vävnader sparade från så gott som alla svenskar. Hur biobankerna får användas styrs genom en särskild lag, biobankslagen.

Regelverket är snårigt, och det är oklart hur biobankslagen ska väga i förhållande till andra lagar.

När polisen begärde ut Mihailovics blodprov från PKU-biobanken gjorde de ansvariga för biobanken bedömningen att rättegångsbalken väger tyngst, och lämnade ut provet.

Socialstyrelsen konstaterade att osäkerheten kring reglerna är stor, och bad att regeringen skulle klarlägga det. Nu, ett år senare, har ingen gått vidare med detta.

Domstolar kanske kan avgöra
Enligt Ylva Johansson kanske det inte behövs nåt regeringsklarläggande. Det kan hända att en domstol kan reda ut de rättsliga reglerna, om det skulle bli aktuellt igen att använda biobanksprover i en brottsutredning, till exempel i samband med morden i Linköping.

– Jag skulle välkomna att vi fick en domstolsprövning av detta, säger Ylva Johansson.

Har socialdepartementet legat lågt i frågan i väntan på en sådan här prövning?

– Vi har inte legat lågt, men vi jobbar med frågan. Det är inte en alldeles enkel fråga eftersom båda samhällsintressena är mycket starka och viktiga.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista