Syriskt uppror på väg att sprida sig till grannar

1:50 min

I Syrien har regeringsstyrkor för sjätte dagen i rad attackerat oppositionella bostadsområden i Homs.

Flera civila har dödats och nöden ökar när vatten, mat och mediciner börjar ta slut.

Eld från stridsvagnar, granater och automatvapen är en brutal kontrast mot fåglars kvittrande i staden Homs.

Ljud och bilder utlagda på Youtube under eftermiddagen i dag visar en chockad man som förtvivlat ber till Gud.

I belägrade Homs är folks förtvivlan stor. Satellitbilder visar hur stridsvagnar och arméfordon inte bara vaktar, utan också attackerar kvarter.

Provisoriska fältsjukhus är just provisoriska. Bristen på mediciner, bandage och blod är stor. Det finns nu inte heller tillräckligt med mat eller vatten och invånarna kan inte fly eftersom de är omringade.

– Hjälp oss, omvärlden varför reagerar ni inte, skriver en aktivist på twitter från Homs.

Samtidigt fortsätter demonstrationerna och protesterna mot Assadregimen på andra håll i Syrien. Protester som vägrar dö ut och demonstranter som vägrar låta sig tystas.

Iraks vice inrikesminister sa i dag att man fått underrättelseinformation om att jihadister och vapen i stora mängder från Irak är på väg för att bekämpa Syriens regim.

Omvärlden försöker sätta ytterligare tryck på Syrien, trots misslyckandet med att få igenom en resolution i FN:s säkerhetsråd för en vecka sedan.

På måndag ska FN:s generalförsamling ta ställning till i princip samma skrivelse och utrikesminister Carl Bildt sa i P4 Extra i dag att det finns tecken på att vissa inom den syriska regimen börjar mjukna av omvärldens tryck, men att andra snarare tvärtom vill sätta ännu hårdare press på oppositionen.

– Vissa blir hårdare i sitt mostånd. De vill snabbt återställa ordningen, säger Carl Bildt (M).

Det syriska våldet har också spridit sig till Libanon, tre människor dödades i dag när anhängare och motståndare till Assadregimen drabbade samman.