Få sprickor i berget kan göra Forsmark lämpligt för slutförvaring av kärnavfall

Lite vatten och få sprickor, men stora spänningar i berget. Det visar borrningarna i Forsmark inför slutförvar av det svenska kärnavfallet. Trots bergsspänningarna kan Forsmark vara en lämplig plats för slutförvar.

Just nu bedriver Svensk kärnbränslehantering AB, SKB, platsundersökningar i Oskarshamn och Forsmark för att hitta en lämplig plats för slutförvar av det svenska kärnavfallet. Enligt planerna ska det högaktiva avfallet förvaras i kopparkapslar 500 meter ner i berget.

Sjunde hålet borras
Längst har undersökningarna kommit i Forsmark. Här är man nu drygt halvvägs i borrprogrammet. Hittills har sex stycken 1 000 meter djupa hål borrats i berget. Ekot besöker Forsmark när det sjunde borrhålet just har påbörjats.

– Trots att vi har borrat så här många hål så får vi samma bild. Vi får alltid extremt höga vattenflöden i den övre delen, men när vi går på djupen så är det låg sprickfrekvens, lite eller till och med inget vatten, säger borrchef Göran Nilsson.

Målet: Borrkärna utan sprickor
I ett skjul intill borrplatsen förvaras sex kilometer granitstavar, borrkärnor som är 1,8 miljarder år gamla. Den stora triumfen är att få upp en borrkärna, som inte har några sprickor utan är intakt, tre meter lång. Såna finns också i sjunde borrhålet.

– Redan i går kväll fick vi upp den första hela borrkärnan, tre meter, säger Göran Nilsson.

Spänningar kan ställa till problem
Mycket vatten ner till 150 meter, men mycket lite vatten på större djup och få sprickor i berget anses gynnsamt för att kunna bygga ett förvar som måste fungera i hundratusentals år.

I Forsmark hittar man bra berg i en så kallad lins, en formation som på båda sidor omges av sämre berg. Men det fanns oväntat stora spänningar i berget, som kan ställa till problem.

– Vi har sett att spänningarna i det här berget i Forsmark är högre än normalt, det är ett tryck på berget som verkar. Det innebär att vi måste tänka oss extra noga för om vi bygger ett förvar här i Forsmark, säger Kaj Ahlbom, platschef för SKB:s platsundersökning.

Beslut om fyra år
Bergspänningarna kan leda till att det kanske inte är just vid 500 meter, som det är lämpligast att placera förvaret.

– Bergsspänningarna blir mindre ju högre upp man kommer, så 400 meter kan vara lämpligt i Forsmark, säger Kaj Ahlbom.

Om fyra år ska arbetet vara klart för en ansökan om var slutförvaret ska placeras.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".