Artisten Whitney Houston död

2:14 min

En legendarisk sångröst har tystnat. Whitney Houston är död, 48 år gammal. Sångstjärnan avled på ett hotellrum i Beverly Hills i Los Angeles. Dödsorsaken är inte klarlagd.

Det är känt att Whitney Houston i många år kämpade med drogmissbruk, som påverkade hennes hälsa och hennes karriär, men det är alltså inte klart vad som orsakade hennes död.

Whitney Houston slog igenom som sångerska i mitten av åttiotalet med ett pärlband av hitlåtar som "How will I know", "Saving All My Love for You", och "Greatest love of all". Hennes debutalbum sålde i över 25 miljoner exemplar.

Hon kommer från en familj med kända soulsångerskor, bland andra kusinerna Dee Dee och Dionne Warwick, och gudmor Aretha Franklin. I ett uttalande säger gudmodern att hon har svårt att förstå nyheten men att hon tänker på stjärnans mamma, dotter och exmake, Bobby Brown.

Över hela världen sörjs stjärnan efter nyheten om hennes död. De sociala medierna fylldes under natten mot söndagen med hyllningar till den döda sångerskan.

"Det är en tragedi. Whitney Houston var den största sångerska jag någonsin har hört, och hon kommer verkligen att bli saknad", skrev den amerikanske sångaren Tony Bennett på mikrobloggen Twitter.

Sångerskan Chaka Khan spelade redan 1978 in I'm every woman, som blev en hit med Houston 1993. Hon chockades av nyheten och skrev "Jag hittar inte ord... Jag är chockad. Be för henne och hennes familj."

Sångerskan Rihanna skrev på Twitter det som för många beskriver sorgen efter stjärnan. "Inga ord. Bara tårar".

Andreas Kongsbakk i Stockholm var ett stort fan av Whitney Houston och var skakad av beskedet i natt svensk tid.

– Jag kan inte förstå det här, jag har svårt att hitta ord. Jag såg henne på röda mattan för några dagar sen och hon verkade må jättebra, men tydligen har inte allt stått bra till, säger han till Sveriges Radios Alltid Nyheter.

Det var en märklig, tryckt stämning utanför hotellet Beverly Hilton där stjärnan hittats död. Sörjande fans samlades vid hotellet och brast spontant ut i Whitney Houstons sånger, skriver TT.

Samtidigt höll musikmogulen Clive Davis, Houstons mångårige producent, sin årliga middag för musikbranschens elit på hotellet, inför morgondagens Grammygala. Många av artisterna på väg in till Clive Davis fest uppges ha varit för upprörda för att kunna intervjuas.

I natt svensk tid hålls Grammygalan och manuset håller på att skrivas om med anledning av Whitney Houstons död.

Under 80- och 90-talet hyllades Whitney Houston med otaliga musikpriser och hon blev också känd som skådespelerska, framförallt för filmen Bodyguard.

På senare år har Houston sökt hjälp för missbruksproblem, men hennes sångkarriär har aldrig riktigt återhämtat sig. I går avled hon alltså 48 år gammal.