Ariel Sharon dämpar militäraktionerna på palestinsk mark.

Sharon vill förhandla med Arafats vikarier

Uppdaterad 16:47
I Israel har man nu förhoppningar om att de palestinska ledare som har tagit över under president Yassir Arafats sjukdom skall gå att förhandla med. För att underlätta deras arbete har israelisk militär beordrats att visa återhållsamhet i de palestinska områdena.

Israel försöker inte dölja att man hoppas att Yassir Arafat är borta för alltid. Förhoppningen är att han åtminstone är så sjuk att han inte kan återuppta sitt ledarskap.

Eftersom israelerna vägrar prata med honom så har hans blotta närvaro förhindrat alla tankar på reella fredssamtal.

Tydligt avstånd från terror
Men de palestinska politiker, den nuvarande premiärministern Ahmad Quray och hans företrädare Mahmoud Abbas, som nu har tagit över under Arafats frånvaro, kan israelerna tänka sig att prata med.

Båda har visat att de på ett mycket tydligare sätt har tagit avstånd från de militanta palestinska gruppernas terror mot israeler, än vad Arafat någonsin har gjort.

I samband med att den israeliska regeringen sammanträdde i dag sa premiärminister Ariel Sharon att om den palestinska ledningen verkligen visar att den vill bekämpa terrorn så är han beredd att börja prata fred igen.

Militär återhållsamhet
För att underlätta för Ahmad Quray och Mahmoud Abbas har Israel beslutat att visa en viss militär återhållsamhet i de palestinska områdena. De riktade attackerna mot militanta ledare skall tills vidare upphöra och man skall istället försöka göra humanitära insatser.

På så sätt hoppas man att den nya ledningen i lugn och ro skall få möjlighet att introducera ett fredligare klimat.

Arafats grav en stötesten
Men i en fråga är Ariel Sharon benhård. Det gäller var Yassir Arafat skall begravas.

Visserligen kommer nu bulletiner om att han har blivit bättre under vistelsen på sjukhuset i Frankrike, men de israeliska förberedelserna för Arafats död är i full gång och en sak tycks vara klar.

Arafat kommer inte att få sin grav, enligt sin egen önskan, i Jerusalem. Det har Sharon förbjudit. Det kan utlösa en konflikt som kan sabotera alla nya försök att skapa fred.

Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".