Arabförbundet vill se FN-styrkor i Syrien

1:52 min

Arabförbundet skärper tonen ytterligare mot Syrien. Förbundet vill att FN:s säkerhetsråd beslutar om fredsstyrkor till Syrien och manar samtidigt till hårdare ekonomiska sanktioner.

Samtidigt som arabförbundet möts i Kairo fortsätter regimstyrkor att belägra staden Homs.

Eld hörs fortfarande från stridsvagnar och granatkastare. I en veckas tid har stadsdelar belägrats och beskjutits.

Folk har inte kunnat fly, inte kunnat ta sig till sjukhus, mosats under raserade hus, skjutits av prickskyttar.

Bristen på mat, mediciner och vatten är stor. Människors röster så uppenbart skärrade, Allahu Akbar, gud är störst, ord för att söka tröst, ge oss styrka, säger de.

– Varför hjälper ni oss inte, vi behöver hjälp, gråter en medelålders man stående vid en släkting krossad under ett raserat hus i dag.

Medan blodbadet fortsätter i Syrien har det redan hårt prövade tålamodet hos Arabförbundet trutit ytterligare.

Mycket tyder på att arabstaterna nu helt avbryter sitt observatörsuppdrag i Syrien, istället uppmanar man FN:s säkerhetsråd att skicka någon typ av internationell fredsövervakande eller fredsbevarande styrka.

I utkastet till resolutionstexten framgår också att arabförbundet uppmanar till ett totalstopp för alla former av diplomatiskt samarbete med Syrien, och hårdare ekonomiska sanktioner.

Arabförbundet ska också börja diskutera med den Syriska oppositionen, och Tunisien har kallat till ett möte om Syrien i Tunis i slutet av februari.