Vanligare med sömnproblem.

Psykisk ohälsa ökar kraftigt

Uppdaterad 06:05
Trötthet, sömnproblem och oro har ökat kraftigt bland svenskarna sedan slutet av 80-talet, visar en omfattande undersökning från Arbetslivsinstitutet.

Det gäller alla utom ålderspensionärer. Bland studerande är försämringen av det psykiska välbefinnandet störst.

– En monstertenta som jag varit tvungen att plugga till har gjort mig både sömnlös och orolig. Jag har svårt att sova, lite hjärtklappning och jag känner mig lite olustig, säger Sara Åhlén, student i Stockholm som tycker att rapportens resultat stämmer på henne själv.

Sämre även för arbetslösa
Det är inte bara studerande som i betydligt högre utsträckning lider av trötthet, sömnbesvär och oro. Sedan 1986 fram till 2001 ökade de här symtomen med över 50 procent för hela befolkningen.

För förvärvsarbetande och korttidsarbetslösa har sömnproblem och oroskänslor blivit dubbelt så vanliga och allra värst alltså för studerande där de här besvären har trefaldigats.

– Det är väl två saker som jag framför allt tänker på. Det ena är de unga människorna för vilka hälsan har försämrats mest. Det är skrämmande att vi ser de största försämringarna bland 16-19-åringar. Sedan är det lite överraskande att andra grupper utanför arbetslivet visar på samma försämringar som de som arbetar, säger Lennart Hallsten vid Arbetslivsinstitutet som har lett undersökningen.

Det här är första gången som man samtidigt undersöker den psykiska hälsan hos både förvärvsarbetande och olika grupper utanför arbetslivet.

”Man ska hinna med så mycket”
Vad försämringen beror på är oklart. Ett hårdare klimat i arbetslivet har säkert bidragit tror Lennart Hallsten, men eftersom utvecklingen är likartad för alla grupper utom ålderspensionärer, där man inte ser någon större skillnad, tyder enligt Lennart Hallsten på en förändring av hela samhällsklimatet.

– Man undrar om det är något allmänt som har hänt, till exempel den allmänna pressen, jäktet, att man ska hinna med det ena och det andra.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".