"Hoppas vi slipper en ny Buttiglione"

Efter att den tilltänkte EU-kommissionären Rocco Buttiglione hoppat av hoppas statsminister Göran Persson nu att den italienska regeringen utser en mera lämplig kandidat nästa gång. Det sa han på söndagskvällen när han för första gången kommenterade Buttigliones avhopp.

– Det var väntat, med tanke på hur han hade ställt till det för sig. Jag vet inte vad italienarna nu nominerar, men jag hoppas att vi slipper det här en gång till, säger Göran Persson.

Fler kan få gå
Ställde till det för sig, det gjord e Buttiglione i EU-parlamentets ögon när han bland annat sa att homosexualitet är en synd och att äktenskapet inrättats för att kvinnor ska föda barn och skyddas av mannen.

Vad Buttigliones fall nu kommer att leda till är fortfarande högst oklart. Flera partigrupper i EU-parlamentet kräver att även andra kandidater till kommissionen gör honom sällskap ut ur maktens korridorer.

Den nya kommissionens ordförande Barroso sa nyligen att han inte kan utse någon kommissionär som parlamentet ogillar.

”Wallström blir kvar”
Svenska EU-parlamentarikern Charlotte Cederschiöld är rädd att svenska kommissionären Margot Wallström skulle kunna att påverkas av att pusslet läggs om, och till exempel tvingas byta ansvarsområden. Det avfärdas helt av Göran Persson.

– Jag har inte hört någon sådan diskussion över huvud taget. Jag tror att Margot Wallström nu har fått en portfölj som passar henne alldeles utomordentligt väl och som jag inte vill byta mot någon annan. Så nej, det kommer inte att hända.

Danmark och Lettland vill inte byta
Bland de andra kommissionärer som fått kritik i parlamentet finns den danska och den lettiska.

Både Danmarks och Lettlands statsministrar, som just nu är i Stockholm, gjorde det väldigt klart på söndagskvällen att de inte har den minsta lust att byta ut sina kandidater till kommissionen.

Danske statsministern Anders Fogh Rasmussen tycker att det får räcka med att Buttliglione hoppar av.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".