Flyttar personal.

SAS flyttar personal för att kringgå avtal

Det krisdrabbade flygbolaget SAS ser en möjlighet till billigare löneavtal än det som skrevs med fackförbundet Transport för mindre än en månad sedan. Detta genom att flytta personal till ett annat av sina bolag.

Avtalet mellan SAS och Transport för lastare och mekaniker kom till efter att facket varslat om strejk. SAS hävdade att avtalet var för dyrt men att det ändå var bättre än en strejk.

Enligt uppgifter till Ekot så har SAS beslutat att all personal som jobbar med tekniskt underhåll i Sverige på tisdag ska byta bolag inom koncernen. De ska flyttas från SAS svenska teknikbolag till moderbolaget för all teknisk service inom SAS.

Ett skäl till det är att omkring 200 mekaniker, som omfattas av det nya så kallade arbetareavtalet, i det nya bolaget kommer att jobba under något som kallas riksavtalet. Detta avtal är mer förmånligt för SAS.

Fler arbetsdagar för mekaniker
Bland annat gör arbetstidsreglerna det möjligt för bolaget att utnyttja personalen på ett mer effektivt sätt.

För mekanikerna som jobbar skift kan det komma att innebära fler arbetsdagar. Men det nya avtalet gäller först efter en övergångstid på ett år.

SAS överväger också att göra något liknande för de betydligt fler bagagelastarna.

Flyttar eller överlåter lastning
En möjlighet är att flytta samtliga lastare på sju olika flygplatser i landet från det nuvarande markservicebolaget SGS till ett litet bolag som SGS äger i Skellefteå, säger chefen för SAS lastningsverksamhet i Sverige Madeleine Raukas.

Också i det fallet skulle de anställda efter ett år jobba på det för SAS mer förmånliga riksavtalet.

En annan möjlighet är att SAS helt enkelt ger upp bagagehanteringen i egen regi och överlåter den till någon av konkurrenterna som redan har riksavtalet.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".