Fängelse och miljonböter för dödsfall av asbest

2:30 min

Två företagare i Italien dömdes i dag till 16 års fängelse och miljoner euro i skadestånd. De anses ha orsakat asbestskador och dödsfall bland lokalbefolkning och fabriksanställda hos bolaget Eternit. En gång var företaget stortillverkaren av fibercement med asbest som gav namn åt till exempel Eternitplattor.

Köerna ringlade långa utanför domstolen i Turin imorse och de avslutande förhören blev försenade på grund av folkmassan.

Rättegången pågick i två år, men klockan 13.15 i dag meddelades den historiska domen: 16 års fängelse och miljonersättning till de drabbade.

Efter domslutet följde uppläsning av namn efter namn på de tidigare anställda, och anhöriga till de avlidna, som nu skulle kompenseras.

Det är det största brottmålet hittills gällande asbestskador. Sex tusen drabbade och anhöriga har tillsammans stämt de högsta ägarna till fyra Eternitfabriker i Turin och tre andra städer i Italien. Anklagelserna gäller en omfattande miljöförstöring och tre tusen arbetares död, från 1966 och framåt.

De två män som dömts är den kände schweiziske miljardären Stephan Schmidheiny, 64 år och en gång arvtagare till familjeföretaget Eternit. Vid hans sida den 90-årige belgiske baronen Jean-Louis de Cartier de Marchienne, annars mest känd som chef för Carta Mundi, världens största tillverkare av spelkort.

Schmidheiny och de Cartier anser att de inte ansvarar för sina italienska leverantörer och har hela tiden nekat till anklagelserna. De har inte närvarat alls vid rättegången.

Jublet var stort bland de tidigare anställda och deras anhöriga. Men förstås blandat med allvar.

– Den här rättegången kommer att gå till historien, men den har inte gett mig min far tillbaka, sade sonen till en fabriksarbetare som dött i lungcancer.

I Sverige är asbest totalförbjudet sedan 1982. Jan Swedberg, biträdande tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket, säger att domen i Turin ger hopp för bekämpningen av asbest internationellt.

– I och med den här domen kan man ju hoppas att nyproduktionen av asbestmaterial minskar. Man bryter fortfarande asbest i Kina, Kanada och en del andra länder. Så det finns fortfarande asbest i omlopp.

107 000 människor dör årligen i asbestrelaterade sjukdomar som lungcancer.

Världshälsoorganisationen WHO bedömer att 125 miljoner människor runtom i världen är i kontakt med asbest på sina arbetsplatser.

Även svenska företag har tidigare varit inblandade i stora asbestprocesser. Bland annat ABB, genom dotterbolaget Combustion Engineering i USA, och den svenska fabriken Lomma Eternit som stängdes på 1970-talet.