Metod från indianer kan minska koldioxidutsläpp

1:48 min

En gammalt knep från indianerna i Amazonas kan minska koldioxidutsläppen och samtidigt spara pengar åt industri- och energiföretagen.

– Det här är något som har prövats av indianerna i tusentals år, vi ser att det fungerar, säger Tor Kihlberg, docent i organisk kemi vid Uppsala universitet.

Det handlar om träkol, eller biokol som forskarna kallar det. För indianerna gällde det göra jorden börigare jord och skörden rikare i Amazonas. I dag kan samma metod dessutom användas för att hindra växthuseffekten.

Till exempel skulle fjärrvärmeverk och fabriker kunna elda med biobränsle, men inte så länge att det blir aska, utan kol, som man sedan sprider på åkrar och skogar.

På så vis får man bort koldioxid från atmosfären under väldigt lång tid, berättar Lars Hylander som också forskar om biokol.

– När man har grävt ner det i marken tar det ungefär fem tusen år innan det har minskat till hälften så mycket, säger han.

Det ska kosta att släppa ut koldioxid inom EU och många industriföretag söker nu febrilt lösningar för att minska utsläppen.

Ett exempel är gruvföretaget LKAB som vill kompensera sina utsläpp med att gödsla skog med avloppsslam så att den binder extra mycket koldioxid.

Förutom alla problem som gödsling skapar, övergödning och annat, så der det ingen långvarig klimatnytta, berättar Lars Hylander.

– Om man hugger ner det för att elda i biobränsleverk och liknande frigörs den koldioxid som träden har bundit in, säger han.

Forskningen om biokol har satt fart runt om i världen och det finns beräkningar på hur av dagens utsläpp av växthusgaser som skulle kunna undvikas med metoden säger Tor Kihlberg:

– Tolv procent av dagens utsläpp skulle kunna räknas bort med hjälp av den hr metoden, säger han.

Biokol har också fördelar jämfört tekniken att pumpa ner koldioxidutsläpp och lagra djupt nere i marken, CCS-tekniken, som vattenfall nyligen gav upp.