Allt fler unga arbetslösa allt längre perioder

1:59 min

Nu biter sig långtidsarbetslösheten fast. Det visar nya siffror från Arbetsförmedlingen. Framförallt handlar det om riktigt långtidsarbetslösa; de som varit utan arbete i mer än två år.

– Det blir nej jämt. Det är ingen som vill ge en chansen att visa att man kan, även om man inte har precis den utbildningen, säger 22-åriga Camilla Forsberg    

Hon har aldrig haft något jobb. I Strömsund, i Jämtland, där hon bor är arbetslösheten hög och hon har varit arbetslös sedan hon slutade omvårdnadsprogrammet för några år sedan.

Camilla Forsberg är inte ensam. Antalet som varit arbetslösa i mer än två år har ökat stadigt. I januari 2006 var de knappt 28 000. I dag är de 68 000.

Gruppen har inte bara blivit mycket större, andelen unga har också ökat. Från 39 procent till 43 procent för personer mellan 18 och 44 år.

Nu, när den totala arbetslösheten stiger igen, är det tydligt att arbetslösheten biter sig fast just bland de som varit arbetslösa i mer än två år, enligt Tord Strannefors, prognoschef på Arbetsförmedlingen.

– Det är självklart så. När tiderna blir sämre förlorar folk jobb och nyutexaminerade får inte jobb, så gruppen arbetslösa som har det relativt lätt att hitta jobb ökar. De kommer då att konkurrera om jobben, säger han.

Efter krishösten 2008 steg arbetslösheten kraftigt, men under de mer gynnsamma arbetsmarknadsåren 2010 och 2011 minskade arbetslösheten igen för alla grupper, utom för de som varit utan jobb i mer än två år.

Anledningen till att den gruppen nu blivit så stor är enligt Tord Strannefors de senaste årens ändringar i reglerna för sjuka och arbetslösa.

– Vi har sett en väldigt kraftig överföring från Försäkringskassan till oss, så det sker en påfyllnad via den reforman.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt och Centerpartiets Annie Lööf. Foto: Jens L´Estrade/Scanpix.

#text=4964502#

Centerpartiet kräver att arbetsrätten ändras och att ingångslöner sänks, och möts av kritik från Vänsterpartiet.

#text=4965343#

Finansminister Anders Borg är inte beredd att utfästa några löften och ser chans till stigande sysselsättning.

#text=4963537#Samtal med Olof Åslund på Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering.

Mari Forssblad

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.