Odells framtid diskuteras i kväll

1:48 min

I kväll väntas Kristdemokraternas riksdagsgrupp ha ett avgörande möte om hur riksdagsarbetet ska ledas. Mycket talar för att det kan bli ett extra årsmöte som får avgöra Mats Odells framtid som gruppledare. Men det är fortsatt djup splittring inom partiet.

Efter partiledarstriden är det fortsatt oenighet om Mats Odell och om han ska fortsätta som gruppledare efter hans misslyckade utmaning av Göran Hägglund.

För att få ny gruppledare har Desirée Pethrus begärt att ett extra årsmöte ska hållas med riksdagsgruppen.

– Frågan kommer nog att tas upp på ett extra årsmöte, säger riksdagsledamot Otto von Arnold.

Och det gäller alltså att hitta en annan gruppledare än Mats Odell?

– Det gäller att hitta en ny gruppledare. Sedan vet vi ju inte vad det blir för majoritet, men det är som det ser ut troligt att det blir det.  

Men en stor grupp av riksdagsgruppen tycker att Odell ska sitta kvar.

– Jag tycker att det är väldigt viktigt att Mats Odell får fortsätta eftersom han har varit en alldeles utmärkt gruppledare under den här mandatperioden, säger riksdagsledamot Roland Utbult.

På vilket sätt då?

– Han är lyssnande, han är inkluderande, det är en bra stämning i gruppen.

Om det ska bli ett nytt årsmöte är fortfarande mycket oklart. Reglerna är otydliga, riksdagsledamöterna gör helt olika tolkningar av dem. Vissa tror att det räcker med att en person begär ett extra årsmöte på riksdagsgruppen. Andra säger att det måste vara en majoritet bakom kravet.

Inte ens partisekreterare Acko Ankarberg kan säga vad det är som gäller. Blir det ett extra årsmöte kan det hållas tidigast om två veckor.

Om det finns majoritet i riksdagsgruppen för att Mats Odell ska sitta kvar är oklart. Men enligt reglerna så kan också partiets tre ministrar delta i en eventuell omröstning. Skulle det bli så talar mycket för att Odell får sluta.